Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Βελιγράδι

1999. Μόλις έχω γυρίσει από το φροντιστήριο και έχω μπει για μπάνιο. Ξαφνικά ακούω φωνές από το σαλόνι. Έχει ανέβει ο παππούς στο σπίτι μας και φωνάζει "χτυπήσαν οι πούστηδες, χτυπήσαν". Εγώ μέσα στο μπάνιο έχω κλείσει το νερό και κρυφακούω. Γιατί βρίζει ο παππούς? Πρώτη φορά τον άκουγα να βρίζει. Ποιοι χτυπήσαν? Τι χτυπήσαν?

Τότε το Βελιγράδι μου φάνταζε εξωτικός προορισμός. Κάπου μακριά. Ήταν εκτός ενδιαφερόντων μου η πολιτική, οι πόλεμοι, τα συμφέροντα... Το μόνο που με ένοιαζε ήταν εάν με κοίταξε ο Γιάννης. Για του οποίου τα δυο τα μάτια πήγα και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Από τότε περάσαν "αρκετά" χρόνια και πάλι ούτε που είχα σκεφτεί ποτέ που είναι το Βελιγράδι, εάν είναι όμορφο, τι νόμισμα έχουν, πώς είναι το βιοτικό τους επίπεδο...Είχα στο μυαλό μου τις βαλκανικές χώρες σαν φτωχές χώρες που δεν έχεις τίποτα να δεις. Πέρυσι ένας φίλος βρήκε φτηνά αεροπορικά και πήγε για Σαββατοκύριακο Βελιγράδι. Πριν πάει τον κορόιδευα. "Άντε βρε και του χρόνου Τίρανα" του έλεγα."Προσέξτε εκεί μη σας πάρουνε κανένα νεφρό".Όταν επέστρεψε και είδα τις φωτογραφίες έμεινα! Το Βελιγράδι είναι πολύ όμορφο και πλέον μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Έτσι φέτος που προέκυψε σε εμάς να πάμε, πέταξα την σκούφια μου.

Δούναβης
Μετά από 8 ώρες οδήγησης και ατελείωτες στάσεις φτάσαμε στο Βελιγράδι. Αυτό που μας έκανε εξαρχής εντύπωση ήταν οι μεγάλοι δρόμοι και η σήμανση στις πινακίδες. Ολα ήταν στα σέρβικα και με αυτή τη περίεργη κυριλλική γραφή. Εμείς ψάχαμε να βρούμε το ξενοδοχείο μας χωρίς χάρτη ή GPS. Οπότε γυρεύαμε ψύλλο στα άχυρα."Στο κέντρο είναι" έλεγα στον Θ. "Και το ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη ανακαινισμένο έλεγες ότι είναι" έλεγε εκείνος. Τελικά κάναμε πράξη το ρητό "ρωτώντας πας στην Πόλη" και βρήκαμε το ξενοδοχείο σχετικά εύκολα. Αρχικά ρώτησα κάτι γιαγιάδες αλλά ένας νεαρός (λουκουμάκι) προθυμοποιήθηκε να με βοηθήσει αυτός. Μου έδειξε το δρόμο, τον ευχαρίστησα χαιδεύοντας τον λίγο στο μπράτσο και μπήκα πάλι στο αυτοκίνητο."Παραλίγο να τον φιλήσεις κιόλας" γκρίνιαζε ο Θ. "Οι Ελληνες είμαστε ζεστός λαός" του απαντάω εγώ γελώντας... Αα, και με την ευκαιρία οι Σέρβοι είναι ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΛΑΟΣ!

Το ξενοδοχείο στο Βελιγράδι ούτε αυτό του άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι εάν και ήταν ολοκαίνουριο και πεντακάθαρο όταν περνούσε μεγάλο φορτηγό από το δρόμο έτριζε και κουνιόταν σαν να γινόταν σεισμός. "Βρε δεν είναι τίποτα" έλεγα εγώ. " Να δεις που έχουν κόψει κολώνα" έλεγε αυτός. "Μάλλον το είχαν βομβαρδίσει στον πόλεμο και κόπηκαν οι κολώνες".

Το πάρκο του Καλεμέγκνταν
Έτσι και αλλιώς βέβαια δεν είχαμε σκοπό να κάτσουμε στο ξενοδοχείο. Αρχικά περπατήσαμε στη Michailova, τον πιο γνωστό πεζόδρομο κάτι σαν τη δική μας Ερμού, και χαζεύαμε τα κτίρια. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στο πάρκο του Καλεμέγκνταν με το ρολόι-πύργο, εκεί όπου πιάσανε τον Ρήγα Φεραίο. Περπατήσαμε στο καταπράσινο φρούριο (φανταστείτε ότι πήγαμε και χειμώνα, την Ανοιξη θα είναι μαγικά) και χαζέψαμε τη θέα του Δούναβη από ψηλά. Η ώρα όμως περνούσε και είχαμε αρχίσει να πεινάμε...

Καθώς περιπλανιόμαστε στο Βελιγράδι
Αυτό που μισώ πάντα στα ταξίδια είναι ότι τη πρώτη μέρα δεν ξέρεις την τύφλα σου, ούτε που να φας, ούτε που να κινηθείς. Πάντα την πρώτη μέρα πέφτουμε σε κακοτοπιές και άκυρα τουριστικά μαγαζιά. Στο Βελιγράδι για άλλη μια φορά επιβεβαιώσαμε τον κανόνα. Για φαγητό -επειτά από πολύ άσκοπο περπάτημα- καταλήξαμε στην Σκαντάρλια. Έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο με πολλές ταβέρνες και καφετέρειες που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ τουριστικό μέρος. Το φαγητό ήταν ότι χειρότερο φάγαμε τις μέρες μας στη Σερβία και το τελειωτικό χτύπημα ήταν μια κομπανία μουσικάντηδων που ούρλιαζε πάνω από το κεφάλι μας. Μέσα στη ταβέρνα οι μισοί και πάνω είμασταν Ελληνες. Τριήμερο 25ης βλέπεις! Μόλις το αντιλήφθηκε αυτό η κομπανία ξεκίνησε τα παιδιά του Πειραιά, το Ζορμπά και τα λοιπά!

Σκαντάρλια
Αφού φάγαμε και πονοκεφαλιάσαμε από τη φασαρία, ξεκίνησε ο δεύτερος μαραθώνιος αναζήτησης γλυκού! Για άλλη μια φορά η αναζήτηση μας στέφθηκε με αποτυχία. Η κατάρα της πρώτης μέρας λειτούργησε ξανά. Την επόμενη μέρα βρήκαμε ένα μαγαζί με τέλεια γλυκά από το οποίο τη προηγούμενη μέρα πρέπει να είχαμε περάσει απ' έξω τουλάχιστον 3 φορές και δεν το είχαμε δει. Παρόλα αυτά ήπιαμε από μια μπύρα Jelen (τοπική, καταπληκτική και πάμθηνη) σε μια μικρούλα pub και πήγαμε για νάνι!

Το άγαλμα του πρίγκιπα Μιχαήλ δείχνει τον δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε πάλι νωρίς την βόλτα μας. Αρχικά πήγαμε στο Ναό του Αγ. Σάββα, του μεγαλύτερου ορθόδοξου ναού στον κόσμο, ο οποίος ενώ απ' έξω φαίνεται ολοκληρωμένος μέσα έχει ακόμα σκαλωσιές και παντελή έλλειψη τοιχογραφιών. Εκεί άκουσα τη μεγαλύτερη κοτσάνα της ζωής μου και φυσικά την άκουσα από Έλληνες. Κοιτούσαν το εσωτερικό του ναού και απορούσαν γιατί δεν έχει τοιχογραφίες. Η εξήγηση: προφανής. Την είχαν βομβαρδίσει στον πόλεμο. Απ΄έξω μπορεί να είναι τζιτζένια αλλά οι τοιχογραφίες μέσα εξαφανίστηκαν. Πρέπει να είναι κάποιο νέο είδος όπλου αυτό....Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι!

Δυστυχώς η ώρα περνούσε γρήγορα και εμείς έπρεπε να αφήσουμε το ξενοδοχείο και να κατευθυνθούμε προς το Novi Sad. Πριν από αυτό όμως είχαμε να συναντήσουμε το Jeorje. Τον Σέρβο σύνδεσμο μας εκεί. Έναν απίστευτο τύπο που εξωτερικά έμοιαζε με τον Ρομπέρτο Μπενίνι και μίλαγε αγγλικά με τη προφορά του Πίτερ Σέλλερς στον Ρόζ Πάνθηρα. Τον αγάπησα.... Μας πήγε για φαγητό σε ένα παραποτάμιο εστιατόριο δίπλα από το ξενοδοχείο Yogoslavia και εκεί καταλάβαμε τι σημαίνει σέρβικο φαγητό!

To be continued...

46 σχόλια:

  1. Τι ωραία ξενάγηση!
    Δεν έχω πάει ποτέ Βελιγράδι....
    Εχω γυρίσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη αλλά πρώην Γιουγκοσλαβία ποτέ...
    Μου άνοιξες την όρεξη όμως!
    Οσο για την πρώτη μέρα των ταξιδιών χαχαχα
    Σα να ακούω τον εαυτό μου!
    Και φτάνεις να ξέρεις τα πάντα και να περνάς τέλεια όταν έρθει η ώρα να φύγεις πια...
    Φιλάκια πολλά:))
    Περιμένω τη συνέχεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας Βελιγράδι!! Τώρα που έιναι Ανοιξη. Είναι τόσο κοντά μας και οι άνθρωποί είναι τόσο ζεστοί και ίδιοι με εμάς!

      Την αγάπησα τη Σερβία!

      Αχ πάντα την τελευταία μέρα βρίσκεις τα καλύτερα...

      Διαγραφή
  2. Σούπερ οι περιγραφές, σούπερ οι φωτογραφίες! Μόλις γύρισα από ταξίδι, ετοιμάζομαι για ακόμα ένα την επόμενη εβδομάδα, κι όμως πάλι ζήλεψα. Δεν είμαι άνθρωπος εγώ!
    Για να δούμε τι σας περίμενε μετά...
    Καλημέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μόλις γύρισα από ταξίδι, ετοιμάζομαι για ακόμα ένα την επόμενη εβδομάδα"

      Μπαααααααααααααααμ..................

      Μην αγχώνεσαι! Εγώ είμαι. Εσκασα από τη ζήλια μου.

      Διαγραφή
    2. Καλέ είναι εργασίας, μην σκας ;-)

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει σημασία. Ταξίδι είναι και αυτό!

      Διαγραφή
  3. Σε ξενοδοχείο που ήταν γερό μείνατε τελικά?

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι στο κουνιστό ξενοδοχείο μείναμε....

      Ωραία ήταν. Σε νανούριζε κιόλας...

      Διαγραφή
  4. μου θύμισες το δικό μου ταξιδάκι!εγώ είχα μείνει 15 μέρες και πέρασα υπέροχα!γύρισα όλο το Βελιγράδι ,παλιό και νέο...πήγα και μια μέρα στο Νοβι Σαντ ,πολύ όμορφο μου είχε φανεί και σε ένα υπέροχο δάσος εκεί κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15 μέρες?? Τι καλά!! Το Βελιγράδι η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυγυρίσαμε. Μιαμιση μέρα μείναμε. Δε πειράζει, θ έχουμε πράγματα να δούμε όταν θα ξαναπάμε!

      Διαγραφή
  5. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ (βογκητό ζήλιας και πεθυμιάς...)

    Λεπόν, έχομε και λέμε:
    -1999...καταραμένη χρονιά...τρέχαμε πανικόβλητοι με μια βαλίτσα στο χέρι να μας περάσουνε τα σύνορα...ήμασταν Σόφια όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί...Κάποια στιγμή μπορεί να γράψω γι' αυτά...
    -Λουκουμάκι, έτσι? ;) Αφού δεν σ' έπνιξε ο Θ στον Δούναβη και να τραγουδάει μετά, πάλι καλά χαχαχα
    -Τρουμπάτσι (Trubaci): τοπικά συγκροτήματα πνευστών κυρίως που αν τους πετύχεις καλούς, είναι υπέροχοι...συνήθως όμως το αποτέλεσμα είναι ένας γερός πονοκέφαλος! :)
    -Έχει πολύ καλές τοπικές μπύρες και η Jelen είναι μία από αυτές. Γενικά οι μπύρες και τα ποτά είναι πάμΦθηνα (με Φ) και το φαΐ επίσης. Όσο για τις ποσότητες...πιστεύω ότι έχουν παραμείνει "μεγαλοπρεπείς"! Δοκιμάσατε τουρσιά και kuvana rakija??? Cevepsici??? πωπωπω μου τρέχουνε τα σάλια μεσημεριάτικα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρουμπάτσι δε ξέρω αν ήτανε πάντως είχαν για χορηγό το Depon.

      ΠάμΦθηνα (με Φ).... χαχαχαχα!!! Ηταν τόσο φθηνά που έχασα τα λόγια μου. Οι ποσότητες ήταν τεράστιες. Εγώ δε κατάφερα ποτέ να τελειώσω τη μερίδα μου και όλοι οι Σερβοι στεναχωρημένοι με ρώταγαν στο τέλος γιατί δεν έφαγα και εαν μου άρεσε το φαγητό.

      kuvana rakija δεν ήπια. Ηπια όμως σκέτη rakija (ρακί) από κυδώνι!!

      Cevepsici έφαγα δις!!

      Διαγραφή
    2. Ντουνιάβιτσα, λοιπόν, μια χαρά (=dunja, κυδώνι)

      Κοίτα, όταν πήγα πρώτη φορά το '95, μετά από λίγο καιρό ήρθε κι ο πατέρας μου. Πήγαμε σ' ένα εστιατόριο και με τα λίγα που ήξερα παράγγειλα μια ποικιλία για 2 άτομα...μέγα λάθος τότε!!! Έφεραν μια πιατέλα που άνετα χόρταιναν 5! Φυσικά, πήραμε στο σπτίτι :)
      Η αλήθεια είναι ότι εκεί ΕΜΑΘΑ να τρώω...πηγαίναμε στις καφάνες (=kafana, ταβέρνα) από τις 12 το μεσημέρι και σηκωνόμασταν στις 9 το βράδυ...χαλαράααα...με ορεκτικά, κυρίως και επιδόρπια, κρασί και ρακί, πολύ κουβεντούλα και χαβαλέ :)

      Διαγραφή
  6. Θέλω κι εγώ! Κυριακή των Βαΐων που τα παιδιά κρεμούν στο λαιμό καμπανούλες <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου θυμησες την πρωτη μερα οταν πηγαμε Βουλγαρια.Φαγαμε και μεις σε τουριστικο μαγαζι, ενω το καλυτερο μπορει και να ειχαμε περασει και 3-4 φορες απο μπροστα του!Λουκουμακι ο Σερβος ε?εγω θα σου εκανα μαυρη τη ζωη μετα ο Θ ειναι Αγιος χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι αντρική αλληλεγγύη είναι τούτη... Από τον Tommy το περίμενα από εσένα το βρήκα...

      Αγιος ο Θ??? Μα άγιος ο Θ????

      Διαγραφή
  8. Πόσο ζηλεύωωωω!!! Στο Βελιγράδι πήγα όταν ήμουν 8 χρονών. Το θυμάμαι ακόμα. Η τρίτη φωτογραφία που πόσταρες μου φαίνεται πολύ γνώριμη. Κάπου εκει πρέπει να ήταν και το ξενοδοχείο που μέναμε. Αντε με το καλό η επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξαναπάς! είναι πολύ όμορφα. Η τρίτη φωτογραφία δε μπορώ να σου πω που είναι. Είναι η ώρα που έχουμε χαθεί καθώς ψάχνουμε που να φάμε!

      Διαγραφή
  9. Τι κι αν πήγα, να σκάσω είμαι!
    Μια βαλίτσα στο χέρι, μπορώ να έχω διαρκώς;;;
    Δεν είμαι άνθρωπος εγώ...
    Δε συνέρχομαι με τίποτα!
    Μετά τα ταξίδια το χάος λέμε μάνα μου!
    ΦΙΛΟΥΘΚΙΑ.....και για πες;
    Πως την είδες τη δουλειά;;;starchannel;;;;;;;;;;
    Όλο διαφημίσεις μού είσαι!
    Περιμένουμε εδώ μάνα μου, να ξεροσταλιάσουμε θες;! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το ίδιο...
      Λατρεύω τα ταξίδια!
      αν και δεν τα πάω καλά με τα αεροπλάνα.
      ένα θα σου πω:
      To be continued...

      Διαγραφή
  10. Η σπάνια φορά που βρίσκω (Ελληνίδα) blogger να γράφει υπέροχα. Έχεις ταλέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κατασυγκινείς....

      Αν και μεταξύ μας θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλες που γράφουν καλύτερα!

      Πάντως σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!

      Διαγραφή
  11. Τι ωραία που γράφεις!Η κομπανία σας τρέλανε αλλά είδες για να σας τιμήσει έπαιξε ό,τι ξέρει από ελληνικά !!Τι γλυκός λαός!Η κομπανία είχε για χορηγό το depon!!ΧΑ!Ξεράθηκα στο γέλιο!Καλοί οι Σέρβοι,ε?Σε καταλαβαίνω απόλυτα!Λουκουμάκι ο νεαρός,μπουκιά και συχώριο κι όλα αυτά,Ε?Εγώ από Σερβία μόνο το Πάρατσιν ξέρω,δεν είχα δει και πολλά,ήταν ένα πέρασμα ένα βράδυ για να συνεχίσουμε την εκδρομή μας.Με βάζεις κι εσύ σε σκέψεις για το επόμενο ταξίδι γιατί ακούω από πολλούς τα καλύτερα!
    Είμαι η Χριστίνα,η μουρλοπατρινιά,που είμαι τώρα Αθήνα κι είμαι και σκορπίνα σαν και σένα?Ά'ι' γειά σου αυτή!Θα υπογράφω ''I am a travelgirl'' για να μην γράφω κάθε φορά αυτό το τρένο από λέξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου μουρλοπατρινιά! Μόνο αυτό αρκεί για να σε καταλάβω...χαχαχα!!

      Ε μα εσείς έχετε βαλθεί να με κάνετε να την ψωνίσω!

      Οι Σερβοι είναι ΠΟΛΥ καλοί. Ψηλοί, γεροδεμένοι και με ωραία χαρακτηριστικά!!

      Διαγραφή
  12. Ζηλεψα το ομολογω!Προς στιγμην ξεχασα οτι ειμαστε φτωχοι πλην τιμιοι και ειπα στο Παρταλι να παμε και εμεις!Δεν εβγαλες μια φωτο το παιδι-λουκουμακι!Ολο για σενα τον κρατησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ζηλεύεις.. Βούτα το Παρτάλι και πάτε. Τα μόνα σας έξοδα θα είναι τα εροπορικά και τα ξενοδοχεία. Εκεί η ζωή είναι πάμΦθηνη (με Φ)!
      1€ καφές, μπύρα κτλ (σε καφετέρεια παρακαλώ)
      5-7€ κάτι τεράστιες μερίδες φαγητού
      0,50€ γλυκό σερβιρισμένο σε χαζαροπλαστείο -καφετέρεια...

      Ζωή και κότα!

      Διαγραφή
    2. Αφού η αγάπη μου θέλει και εγώ δεν μπορώ να της χαλάσω χατήρι... ας απεταχτούμε μέχρι Αγίους Σαράντα που τους έχουμε και κοντά για να παρουμε μια Βαλκανική γεύση!

      Διαγραφή
  13. Έχω πάει σε πολλά μέρη,αλλά Βελιγράδι όχι...Τώρα που είπες για παιδιά λουκούμια όμως,θα το βάλω στο πρόγραμμα :p
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το βάλεις...

      Απλά μια προειδοποίσηση: Και οι γυναίκες είναι λουκουμάκια...Οπότε πρόσεχε τον άντρα σου!

      Διαγραφή
    2. Ξέρεις τί λουκούμια έχουμε συναντήσει?Βράχος όμως του το αναγνωρίζω :p

      Διαγραφή
  14. Καμια φωτογραφία από Σέρβους παίζει; Να ξέρουμε αν θα το βάλουμε σοβαρά στο πρόγραμμα το Βελιγράδι, γι'αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοώ δικές σου φωτογραφίες, όχι γενικά από άγνωστες διαδικτυακές πηγές!

      Διαγραφή
    2. Οχι δυστυχώς φωτογραφίες από Σέρβους δεν έχω. Είναι που είμαι κομματάκι ντροπαλή, είναι που μου αρέσουν αρκετά τα μαλλιά μου και δεν ήθελα να τα αφήσω στο χέρι καμιας Σέρβας, είναι που ο Θ έχει βαρύ χέρι....Καταλαβαίνεις!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο το Βελιγράδι, αλλά πού είναι η φωτογραφία του λουκουμονεαρού;;; χιχιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οδηγίες κατέβηκα να πάρω , δεν είχα μαζί μου τη φωτογραφική....

      Διαγραφή
  16. Ρε συ Χριστίνα, τόσες φωτογραφίες, χάθηκε να βγάλεις μία και το παιδί λουκούμι να ξέρουμε τι εννοείς; Να ξέρω και εγώ η xριστιανή, να το οργανώσω το ταξίδι ή να μην το οργανώσω!? :P
    Για άλλη μια φορά πέθανα με τους διαλόγους σου με τον Θ. Δεν υπάρχετε απλά. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν σου άρεσε το φαγητό;
    Μήπως είσαι και εσύ από αυτούς που ενώ βρίσκονται στην αλλοδαπή ψάχνουν με μανία να βρούν τα γεμιστά της μαμάς τους η έστω ρε αδελφέ......το σπληνάντερο..... Τρικάλων;
    Όπως κατάλαβες δεν βγαίνει με τίποτα η βλάχα από μέσα μου!
    Φιλούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ το φαγητό μου άρεσε. Στη συγκεκριμένη ταβέρνα δε μου άρεσε.

      Οχι εγώ είμαι από τους άλλους... Που αν τους πεις ότι η σπεσιαλιτέ της χώρας είναι σκατά με φράουλες εγώ θα τις παραγείλω. Απλά για να δοκιμάσω!

      Διαγραφή
  18. Μου αρέσουν αυτές οι περιγραφές με τα ταξίδια! Μου αρέσουν πολύ!! :)
    Καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου αρέσουν τα ταξίδια... Μου αρέσουν πολύ!! :)
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  19. Διαβασα το ποστακι σου και χαιρομαι που περασες καλα..την επομενη φορα να με ενημερωσεις να σε παω εγω σε μερη..βασικα scadarljia ειναι αρκετα τουριστικο μερος εξου και η μουσικη κλπ λιγο ακριβω για φαγητο ..μπορεις να βρεις αλλα μαγαζια η να φας την κλασικη pljeskavica αρκετα οικονομικα και τελειαα..απο γλυκα που λες τα κλασικα ζαχαροπλαστεια τυπου δεν θα τα βρεις τοοσο στην σερβια αλλα βρισκεις γλυκακια σε μαγαζια οπως sultans of instabul με κλασικα σιροπιαστα αλλα και σοκολατερι και τετοια...καλε ποιο ξενοδοχειο κουνιοτανε να ξερω να μην στειλω κανεναν παντως οχι κολωνα δεν θα βομβαρδισαν με τον πολεμο καθως τα κτιρια που βομβαρδιστικαν ηταν αλλα...θα κανω ενα φολοου το μπλογκ σου μου αρεσει πως τα γραφεις ..λουκουμια οι Σερβοι χαχ ξερω και εγω..Σερβο πηρα τι περιμενεις χαχαα...Εδω θα δεις βιντεακι να θυμηθεις την υπεροχη μουσικη σε ενα μαγαζι στην scadarlja που ειχα παει...απο ADA δεν πηγες καθολου εε???Την επομενη φορα...στειλε μου μαιλ η μηνυμα..το μαιλ μου το χω γραμμενο παντου στο μπλογκ...χαρικα για την αναφορα σου στο βελιγραδι και αν δεν σε πειραζει θα το αναφερο στο μπλογκ μου!!Να σαι καλα και να μας ξαναρθεις http://belgradeserbia.wordpress.com/2013/01/21/%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%BF-%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βελιγράδι δε μείναμε πολύ μόνο 1 μέρα οπότε δε πήγαμε σε πολλά μέρη. Στο νησάκι όχι δεν πήγαμε (έκανε πολύ κρύο). Τα γλυκά που φάγαμε εμείς ήταν πιο πολύ στο στυλ κρέμας ή πάστας. Α και έφαγα και ένα ωραίο που ήταν σαν κόλυβα αλλά ήταν πολύ ωραίο.

      Παντρεμένη με Σέρβο λοιπόν.... Μια χαρά τα κατάφερες!! Χαίρομαι που βρεθήκαμε και μου αρέσει και εμένα το μπλοκ σου. Δυστυχώς το ανακάλυψα αφού γύρισα από Σερβία. Δε πειράζει την επόμενη φορά...

      Εννοείται πως δε με πειράζει να το αναφέρεις στο μπλοκ σου. Ισα ισα...

      Καλημέρα

      Διαγραφή
  20. τι να προλαβεις σε 1 μερα..εχει τοσα να δεις..ασε..εγω 8 μηνες μονιμα και ακομα δεν τα εχω δει ολα...καλα ADA θα τρελαθεις..εγω τον Μαιο εχω την βαπτιση της κορης μου και θα κανω το τραπεζι εκει στην ADA εχει λιγο πιο κρυο εκει απο το υπολοιπο μερος λογω της λιμνης και το χειμωνα μεχρι Μαρτιο μηνα εχουν τεχνητη πιστα πατιναζ δωρεαν..οπως καταλαβαινεις εκει την βγαζαμε χαχα..με το καλο να ξανα ρθεις για περισσοτερες μερες...ωραια ξενοδοχεια εχει στο zemun οπως εισαι στο kalemegdan απεναντι περιπου για να καταλαβεις σε ποια μερια θελω να πω ενα φτηνο μεσα στο βελιγραδι ειναι το slavja δεν ειναι τοπιο ομορφο αλλα πολυ οικονομικο και αν δεν εχεις αμαξι ειναι κεντρο με λεωφορεια να περνανε απο εκει..αυταα χαχα αν ξανα ερθεις ενημερωσεεε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς μέναμε στο Hotel Srbija Garni. Το κουνιστό που λέγαμε...

      Αν ξανάρθω σίγουρα θα σου στείλω... Το νησάκι που λες πρέπει να είναι πολύ ωραίο και ειδικά την ανοιξη... Θα είναι πολύ ωραία η βάφτιση εκεί...

      Διαγραφή