Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εσύ μη μιλάς, είσαι βολεμένη.

"Εσύ μη μιλάς, είσαι βολεμένη."

Αυτή είναι η ατάκα που ακούω συχνότερα τον τελευταίο καιρό. Επειδή δουλεύω. Επειδή δουλεύω και πληρώνομαι. Το λογικό έγινε παράλογο. Δικαιολογημένα. Γιατί να ακούσεις εμένα να σου μιλάω για κρίση όταν εσύ την κρίση τη ζεις κάθε μέρα στο πετσί σου. Έτσι και εγώ σταματάω, αφήνω τους άλλους να μιλήσουν και εγώ σιωπώ. Τι να πω? Για ανεργία? Εγώ δουλεύω. Τι να πω? Για έλλειψη χρημάτων? Εγώ πληρώνομαι. Έτσι προτιμώ να σιωπώ. Όμως μου τη δίνει αυτό το εσύ μη μιλάς είσαι βολεμένη.

Το Σάββατο όμως έπιασα τον εαυτό μου να θέλει πολύ να το πει. Γιατί δε μπορείς ενώ παίρνεις τον παχουλό μισθό σου εσύ και η γυναίκα σου να λες σε κάποιον που απολύθηκε, που συζεί με άνεργη, που δουλεύει ανασφάλιστος για 600€ και συμπληρώνει με το ταμείο ανεργίας "ααα μια χαρά λεφτά βγάζεις". Καλύτερα να σωπαίνεις. Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι τεράστια αλλά δεν είναι τα πραγματικά. Όπως τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν είναι πραγματικό.  Τουλάχιστον δύο φίλοι μου δουλεύουν μαύρα. Η δε μία, Παρασκευή απολύθηκε, Δευτέρα την προσλάβανε ανασφάλιστη. Να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τα μισά λεφτά. Θα μου πεις γιατί δέχτηκε? Προσωρινά λέει μέχρι να βρει κάτι καλύτερο.Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι το αφεντικό της την κανει να νιώθει ευγνώμων που παίρνει τα 450€ από το ταμείο ανεργίας. "450+ 400 που σου δίνω εγώ μια χαρά είναι. Τι δε σου φτάνουν?Αφού δε πληρώνεις ενοίκιο..." Πλέον ο μισθός μας καθορίζεται από τι ανάγκες έχεις και όχι από την εργασία που προσφέρεις. Είσαι ανύπαντρος και ζεις με τους γονείς σου? Πάρε ένα χαρτζηλίκι και πες και ευχαριστώ.

Πριν κανα 15ημερο είχα ακούσει για μια αγγελία σε μια φαρμακευτική για υπάλληλο γραφείου. Το λέω σε μια φίλη μου ,άνεργη με πτυχίο Οικονομικών και δεκάχρονη προϋπηρεσία, και τους στέλνει το βιογραφικό της. Την επόμενη μέρα τη καλούν για συνέντευξη. Ολα καλά. Μετά από τρείς μέρες την καλούν για δεύτερη συνέντευξη. Πανηγύρια. Μετά από δυο μέρες για τρίτη. Χαράς ευαγγέλια. Είμαστε πια σίγουροι πως θα τη πάρουν. Το απόγευμα της μέρας που είχε τη συνέντευξη με πήρε τηλέφωνο  "με πήρανε" μου είπε κλαίγοντας. " 680€ καθαρά. Δε μου αναγνωρίζουν ούτε το πτυχίο ούτε την προϋπηρεσία." πλέον το κλάμα έχει γίνει λυγμός. "Δε μου αναγνωρίζουν το πτυχίο!!!!!".

Πατσαβούρια. Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και βάλτο στην πρίζα να κάνεις σουφλέ!

Γαμώ τα πτυχία μας μέσα. Από όταν έψαχνα εγώ για δουλειά  (το 2007) το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζα. Με προόριζαν για θέσεις που το μόνο που χρειαζόταν ήταν να μιλάς ελληνικά και να ξέρεις ότι το ποντίκι του Η/Υ δε δαγκώνει. Κάθε φορά που γύριζα από συνέντευξη έκλαιγα. Για τα χρόνια μου τα χαμένα. Για τη σχολή που διάλεξα. Παρόλο που τα πράγματα στη ζωή μου επαγγελματικά εξελίχθηκαν καλά ακόμα μου έχει μείνει η πίκρα. Είμαι οικονομολόγος αλλά οι δουλειές που μπορούσα να κάνω ήταν ή να γίνω λογίστρια (δεν είχα δίπλωμα για μηχανάκι και θεωρούταν προαπαιτούμενο) ή να δουλέψω σε τράπεζα (που τις μισούσα αλλά τελικά έπεσα στην ανάγκη τους) ή να γίνω υπάλληλος γραφείου (δε χρειαζόμουν πτυχίο για αυτό). Ζηλεύω τους μηχανικούς, τους μαθηματικούς, τους γιατρούς κτλ γενικά επαγγέλματα που εάν δεν τα έχεις σπουδάσει δε μπορείς να τα κάνεις. Εγώ στην προηγούμενη δουλειά μου είχα συνάδελφο, που κάναμε ακριβώς τη ίδια δουλειά, που ήταν θεολόγος. Αεριτζίδικα επαγγέλματα.

Για την ιστορία να πω ότι η φίλη μου έκανε την ανάγκη φιλότιμο και την Παρασκευή ξεκινάει δουλειά. Η επανάσταση μπορεί να περιμένει, η ΔΕΗ όχι.


65 σχόλια:

  1. Α ρε Χριστίνα δίκαιο έχεις πάνε τα πτυχία μας κωλόχαρτα κατάντησαν :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πάντα κωλόχαρτα τα θεωρούσαν απλά τώρα μας το λένε κατάμουτρα.

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ έχω πτυχίο. Και δουλεύω σε άσχετο αντικείμενο! Και παίρνω 550 !
    Υπάρχουν και χειρότερα!
    Κάποια άνεργη μπορεί να μου πει να κάνω το σταυρό μου! Εγώ πάλι δεν ξέρω πια τι να κάνω!
    ( Για τη ΔΕΗ τσοντάρει και η μάνα μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ τα ίδια είπα στη φίλη μου. Οτι πήγαινε, καλύτερα από το ολότελα αλλά ρε γαμώτο καταλαβαίνω πλήρως την απογοήτευση της. Ξεκινάς με όνειρα και στα κάνουνε κομμάτια.

      Διαγραφή
  3. Η χειρότερη ατάκα είναι "Δεν έχεις ανάγκη εσύ"! Μου έρχεται να τους ρίξω μπουνιά!
    Πιστεψε με δεν έχεις και πολλά να ζηλέψεις από εμάς τους μηχανικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι την έχω ακούσει και αυτή!

      Ζηλεύω αυτή την υπογραφή σας. Το γεγονός ότι εγώ εαν θέλω δε μπορώ να κάνω τη δουλειά σου, ενώ εσύ εάν θες άνετα κάνεις τη δικιά μου.

      Διαγραφή
  4. "ο μισθός μας καθορίζεται από τι ανάγκες έχεις και όχι από την εργασία που προσφέρεις"...απλά respect
    λες (πάλι) τόσα πολλά και σωστά που δεν ξέρω τί να πρωτοσχολιάσω...
    τις βρωμοεπιχειρήσεις που βρήκαν "σύμμαχο" την κρίση ή τον τρόπο προσδιορισμού των μισθών...
    Ελλάς 2013...ο Σαμαράς πρωθυπουργός, ο Γιωργάκης κάνει διαλέξεις για την κρίση και ο Τσίπρας επόμενος πρωθυπουργός??? πείτε μου πως κοιμάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκμεταλλεύονται την κρίση για να εκμεταλλεύονται εμάς.

      Κοιμάσαι καλέ μου εξουθενωμένος... Μας ξεπατώνουν στη δουλειά για να μην έχουμε χρόνο να σκεφτούμε.

      Διαγραφή
  5. Έχω πτυχίο αρχαιολόγου. Χειρότερα δε γίνεται. Οι περισσότεροι φίλοι μου κυνηγάνε ιδιαίτερα ή μια σύμβαση 8μηνη στην καλύτερη περίπτωση, όπου πληρώνεσαι μετά από 6 μήνες (μετά τη λήξη της σύμβασης-ως τότε, τρως τα νύχια σου). Και μιλάμε για 650 ευρώ το μήνα, σε υπηρεσίες όπου κάνεις τα πάντα και σίγουρα όχι τον αρχαιολόγο κι οι μόνιμοι, που κατά κανόνα είναι αμόρφωτοι δεινόσαυροι, γκρινιάζουν νυχθημερόν για τα λίγα λεφτά και την πολλή δουλειά, που επίσης κατά κανόνα, τη φορτώνουν σε σένα. Σιχτίρισα μουσεία και αρχαιολόγους και σπούδασα άλλα 3 χρόνια κι έγινα ξεναγός. Τώρα, ξεναγός μπορεί να γίνει σχεδόν όποιος θέλει με ένα δίμηνο σεμινάριο. Κι όταν ζητάω από ένα σχολείο 50 ευρώ για ένα μουσείο (δηλαδή 1 ευρώ το παιδί), όπου γαμιέμαι και κάνω το βοσκό, μου λένε είναι πολλά, κόψε κάτι. Το λαιμό μου, απαντάω. Γαμώ τα πτυχία μας μέσα, όπως το είπες. Όσο για το βολεμένη, χεσ'τους τους ηλίθιους, η ψυχούλα σου το ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχαιολόγος ήθελα και εγώ να γίνω. Αλλά τύπου ιντιάνα τζόουνς. Εμαθα νωρίς για την ανεργία και ευτυχώς άλλαξα κατευθυνση!

      Τα ξέρω τα μουσεία και τα προγράμματα. Είχα φίλη που δούλευε σε αυτά. Να παρακαλάς να σου ανανεώσουν τη σύμβαση. Αίσχος.

      Καλύτερα ξεναγός. Ισως καμιά μέρα να μαζευτούμε να μας κάνεις ξενάγηση. Αλλά.....κόψε κάτι!!! χαχαχα

      Διαγραφή
  6. μόλις απέλυσαν 15 άτομα απο τη δουλειά του άντρα μου!
    να πάνω στη σωστή ανάρτηση σου ήρθα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15 άτομα??????? Ωρε γλέντια. ελπίζω ο άντρας σου να μην ήταν μέσα σε αυτούς. Αλλιώς τον βλέπω ψαρά στην Κάσο.

      Διαγραφή
    2. όχι δεν ήταν αλλά θελει να φυγει να ερθει μαζί μου χαχαχα
      εχει στενοχωρηθεί πολύ για όλους!!

      Διαγραφή
  7. Ποσο σε καταλαβαινω.. δεν λεγεται.. και εγω το ακουω, "Βουλωσε το και μην μιλας που εχεις δουλιτσα οποια και αν ειναι κοριτσακι μου"
    Μαντεψε ουτε εμενα αναγνωριζονται τα πτυχια μου, εμαθα να ζω με αυτο, οτι δεν προκειται να αναγνωριστουν ποτε, τωρα το μονο που κανω ευχαριστω το θεο και την τυχη μου που εχω να τρωω. σκετο. οτι λες ειναι απολυτα σωστο και συμφωνω . τωρα μεχρι και οι χαρες θα φορολογουνται.. και μην γελας καθολου.. σε βλεπω!
    Σε φιλω γλυκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε γέλασα... Αλήθεια!!!Μόνο λίγο χαμογέλασα.

      Δυστυχώς αυτό με τα πτυχία το ξέρω από πρώτο χέρι!

      Διαγραφή
  8. Αυτά τα σπαστικά δεν τα μπορώ.
    Το χειρότερο είναι που σου λένε να λες πάλι καλά που δουλεύεις ακόμα και όταν δεν πληρώνεσαι, δηλαδή να είσαι δούλος και να λες και ευχαριστώ μήπως κάποια στιγμή δεις κάνα ψηλό!

    ΨΟΦΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΡΕ!
    Υ.Γ. Δε μιλάω για εμένα (ευτυχώς) αλλά για πολλά που βλέπω γύρω μου (δυστυχώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλος μου δούλευε και είχαν να τον πληρώσουν 6 μήνες. Παραιτήθηκε και μετά από κανα μήνα τον πληρώσαν. Πλέον είναι άνεργος και λέει ότι έπρεπε να είχε μείνει και ας ήταν απλήρωτος.

      Κατάντια!

      Διαγραφή
  9. Ζούμε στη χώρα του παραλόγου. Έχω τόσα πολλά να πω, που προτιμώ να μην πω τίποτα. Το χειρότερο (για μένα) είναι να χάνεις μια καλά-καλοπληρωμένη δουλειά και να σε τρώει (όχι η κρίση) αλλά η προισταμένη σου για να μην την πληρώσει αυτή!κ να πέφτεις πάνω στην κρίση!Τι να πρωτοπώ Χριστίνα....τα χω δει όλα...μέχρι που μου γύρισε το μάτι και θα αλλάξουν όλα! Ποιός είπε ότι (δεν) γίνεται? "ΓΙΝΕΤΑΙ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Χρίστινα. Δυστυχώς σπουδάσαμε και μας μείναν μόνο τα πτυχία στους τοίχους.Είμαι ενα πειραματόζωο που σπούδασε σε ελληνικό ΤΕΙ κατι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Καλό τμήμα, καλοί καθηγητές, σωστό αντικείμενο αλλά τι να το κάνεις στην Ελλάδα που δεν το ήξερε κανείς μέχρι πρότινως. Τώρα με το σχέδιο Αθηνά έμαθα το καταργούνε λέει και γίνεται ενα με της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δυσκολά τα πράγματα στην αγορά εργασίας. Πριν πάω φαντάρος μου έλεγαν δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ δεν έχεις πάει φαντάρος, Όταν πήγα και απολύθηκαα απο φαντάρος λέγανε α εσύ δεν έχεις εμπειρία, μετά δεν μιλάς πολλές ξένες γλώσσες. Όλα είναι και θέμα τύχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με την εμπειρία είναι άλλη ιστορία. Οταν έψαχνα εγώ για δουλειά (23 χρονών μόλις είχα τελειώσει) όλοι αυτό μου λέγανε. Που θα την έβρισκα την προυπηρεσία αφού κανείς δε με έπαιρνε? Εσείς έχετε και τον στρατό.. ακόμα χειρότερα!

      Διαγραφή
  11. Τι να πω εγώ που σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες;
    Πτυχίο με άριστα και μεταπτυχιακά στο LSE.
    Για να γυρίσω στην πατρίδα και να μου λένε πως είμαι overqualified!
    Εχω περισσότερα απ' όσα ζητάνε.
    Κι άλλοι να μου λένε να σβήσω πράγματα απ' το βιογραφικό.
    Σε καταλαβαίνω όσο δε φαντάζεσαι.
    Τι να το κάνω που μιλάω 3 γλώσσες;
    Κορνίζα τα πτυχία να τα χαιρόμαστε.
    Οσο περισσότερα προσόντα τόσο δυσκολότερο να βρεις δουλειά.
    Και μένα μου λένε να μη μιλάω γιατί έχω περιουσία και δεν έχω ανάγκη.
    Τι ζωή κι αυτή;...

    Φιλάκια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. LSE ακούω.... !!!!!

      Το overqualified παίζει πολύ. Γιατί να πάρουν εσένα και να σου πληρώνουν το μεταπτυχιακό αφού μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με 600€?

      Τελικά όσα περισσότερα έχεις τόσο χειρότερο είναι. Ειδικά σε δουλειές που η εξειδίκευση δεν είναι προαπαιτούμενη.

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. σαν να τα έγραψα εγώ...
    έχεις δουλεια; τί ξέρεις εσύ και μιλάς; είσαι προνομιούχος.
    Και όλα επιτρέπονται για να μην τη χάσεις.

    όσο για τα πτυχία... στον τομέα μου (δικηγόρος) φυσικά θεωρείται αυτονόητο για να βρεις δουλειά, εννοείται ότι μεταπτυχιακά ίσως να σε βοηθήσουν να πάρεις μια δουλειά, αλλά τίποτα παραπάνω.
    Και μιλάμε για 400 με 600 το μήνα πλέον... Αξιοζήλευτη θέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δικηγόροι είστε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για κλάμματα. Το ξέρω ότι υπάρχει πολύ εκμετάλευση στον κλάδο σας και ότι εάν δεν έχεις μπαμπά-θειο δικηγόρο είσαι να σε κλαίνε οι ρέγγες!

      Διαγραφή
  13. Το πτυχιο ειναι καταχωνιασμενο καπου,κανω δουλεια εντελως διαφορετικη απο αυτο που τελειωσα,οπως και πριν κανω απο αυτη που κανω τωρα πολλες αλλες δουλειες και δυο την ημερα!Τελικα αυτο που κανω σημερα στην ουσια ειναι πολυ καλυτερο απο αυτο που τελειωσα αλλα οι μειωσεις πεφτουν βροχη(οχι δεν ειμαι δημοσιος)!
    Βοηθεια μας αλλα οπως ειπες πρωτα ερχεται η ΔΕΗ και μετα οι επαναστασεις,μολις παρελαβα το λογαριασμο δυμηνο 136 ευρα!Ενα ομως δεν ανεχομαι να μου κουνανε το δαχτυλο και να με πουν οτι ευτυχως που δουλευω ή γιατι δεν επαναστατω γιατι ξεσκιζομαι σε 2 δουλειες πρωι βραδυ και δεν τα ειχα ποτε ετοιμα απο κανεναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα και όλα εμένα το πτυχίο μου το κορνίζαρε η μαμά και το ξεσκονίζει τακτικότατα.

      Δυο δουλειές και μιλάς? Εσύ είσαι διπλοθεσίτης δηλαδή??? Λαμόγιο....χαχαχα

      Διαγραφή
  14. Μεχρι την αλλη Παρασκευη θα το βουλωνω μιας και μετα απο χρονια ανεργιας μπηκα σε ενα προγραμμα για ψιχουλα αλλα ειχα αυτα τα ψιχουλα! Μετα θα μιλαω μα τι να λεω; Θα ξεσκονιζω πτυχια.. Τραγικη κατασταση μα κανεις διαθεσιμος να την αλλαξει.. Μας εχουν πλακωσει τα πτυχια..

    Μαρουλοφιλακια!

    υγ. Μιλα και φωναξε αν θελεις! ξεδινεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την Παρασκευή και μετά μπορείς να μου λες ότι είμαι βολεμένη...

      Εγώ ευτύχως είμαι από τους λίγους που πλέον είμαι καλά. Απλά βλέπω τόση αδικία τριγύρω μου που δε μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη.

      Διαγραφή
  15. Χριστινάκι μου! Ένα έχω να σου πω! Πόσο χαίρομαι που βρεθήκαμε!
    Γέλασα, πικράθηκα, τα έπαθα όλα με αυτά που γράφεις, αλλά τα γράφεις βρε άτιμο παιδί πάρα πολύ ωραία!
    Ρε συ, με αυτό το...11, τι σκ@τ@ γίνεται;;;
    Τόσο πολύ έχει "φουντώσει" το παιχνίδι; Χαχαχα!
    Φιλάκια και θα τα λέμε ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι δεν υπάρχει έλληνας μπλοκερ που να μην έπαιξε σε αυτό το παιχνίδι. Είμαστε όλοι βραβευμένοι...

      Διαγραφή
    2. Στην Ελλάδα; Και όλοι Πρόεδροι επίσης!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. άστα Χριστινάκι.. πονεμένη ιστορία.. ακόμα και τότε που εργαζόμουν είχα πρόβλημα με το πτυχίο μου.. τώρα άνεργη, πάλι πρόβλημα.. σε καλούν να πας και στο παίζουν πονηροί τάχα μου θα δουλεύεις κανονικό ωράριο, δεν θα έχεις πολλές αρμοδιότητες, αλλά θα παίρνεις στην καλύτερη 500.. αλλά μετά σου πετάνε το θα τρέχεις και σε εξωτερικές δουλειές, θα δουλεύεις και σπαστό, θα κάνεις και Σ/Κ καμιά φορά.. και γω με πτυχίο ΑΕΙ, 7 χρόνια προϋπηρεσία και 3 γλώσσες πρέπει να πω κι ευχαριστώ.. ρε φίλε με κοροϊδεύεις στα μούτρα, γράφει κάπου κορόϊδο? και περιμένουν να τους πεις: yes sir, έρχομαι αύριο κιόλας!!! ε, όχι, κατάντια! σπουδάζαμε τόσα χρόνια, δουλεύαμε τόσα χρόνια, και τι καταφέραμε? ΤΙΠΟΤΑ!! και το άλλο που εδώ στην Ελλάδα ότι δηλώνεις είσαι? που το πας αυτό! όλοι τα κάνουν όλα και συμφέρουν πια! έλεος! αχ, τα πα και ξεθύμανα.. και δε σε θεωρώ καθόλου βολεμένη που σε λένε επειδή έχεις δουλειά, γιατί είμαι σίγουρη πως και σένα και όλους όσους δουλεύουν τους εκμεταλλεύονται! τους βόλεψε η κρίση μια χαρά τους αφεντικούς! φιλάκια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό: όλοι τα κάνουν όλα και συμφέρουν! Αυτό με ενοχλεί περισσότερο.

      Τα χρήματα που έχουν ξοδέψει οι γονείς μας στην εκπαίδευση μας εάν τα επενδύαμε τώρα δε θα χρειαζόταν να δουλεύουμε.

      Διαγραφή
  17. Καλά, μην μας ζηλεύεις και πολύ τους γιατρούς...αν δεν το 'χεις σπουδάσει δεν μπορείς να το κάνεις, σωστά...αλλά σκέψου πόοοοοσες "πόρτες" κλείνουν ακριβώς επειδή είσαι γιατρός και δύσκολα βρίσκεις σε άλλο τομέα (άντε παραπλήσιο, αλλά μέχρι εκεί)...

    Μεγάλη κουβέντα άνοιξες, γενικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατρός είσαι πουλάκι μου? Γιατρός χωρίς σύνορα να φανταστώ. Αλλωστε τι αφρικανός θα ήσουνα?

      Εντάξει εσείς δεν έχετε την ευελιξία που έχουμε εμείς αλλά έχετε το πρεστιζ. Λες γιατρός και γεμίζει το στόμα σου.

      Διαγραφή
    2. Γιατρός χωρίς "τσίνορα" βασικά :)

      ...δεν μπορώ να πω τι γεμίζει το στόμα (αυτού που το λέει) εδώ αλλά τώρα τελευταία σίγουρα όχι με φαΐ :)

      Διαγραφή
  18. Τα πράγματα ειναι τραγικά σε επίπεδο ανεργίας.
    Η εκμετάλλευση έχει χτυπήσει κόκκινο.
    Απολύουν όχι γιατί υπάρχουν προβλήματα, αλλά γιατί μπορούν να πατάνε στην "οικονομική κρίση".

    Το πιο λυπηρό είναι αυτό που γράφεις: Όσοι δουλεύουμε...θα πρέπει να ντρεπόμαστε.

    Ελπίζω να μην οξυνθεί κι άλλο η κατάσταση...γιατί η τότε...η Δεη θα περιμένει...το κώλος της κάτω να χτυπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκμετάλευση στην ελλάδα υπήρχε πάντα απλά τώρα περιμένουν να τους πούμε και ευχαριστώ που μας εκμεταλλεύονται.

      Διαγραφή
  19. Εχεις απόλυτο δίκιο,το βιώνω προσωπικά στην οικογενεια,τωρα πια τα νεα παιδιά λενε,δουλειά να ειναι κι ό,τι νά΄ναι.Εκεινο που μ'αναβει ομως ειναι οταν γκρινιάζουν οι πραγματικά βολεμενοι,ειχα τρεις τετοιους εδω μεσα και στο fb,όλο το περσινό καλοκαιρι, μέσα απο το εξοχικό τους στο νησί,διαμαρτυρονταν για την κριση!Ε,άι σιχτίρ απο κει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να με συμφέρει θα σου πω ότι και εγω έχω παρατηρήσει ότι αυτοί που γκρινιάζουν περισσότερο είναι οι βολεμένοι που έχουν χάσει λίγα από τα προνόμια τους. Οι άλλοι οι πραγματικά θιγμένοι από την κρίση δεν έχουν κουράγιο ούτε να γκρινιάξουν!

      Διαγραφή
  20. Κατ αρχάς καλό μήνα μικρή μου!

    Κατά δεύτερον, αν και άνεργος και απλήρωτος και χωρίς ταμείο ανεργίας ακόμα (αυτό θα αργήσει κανά δίμηνο και βάλε) ποτέ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω μη μιλάς εσύ - είσαι βολεμένος. Ποτέ.

    Γιατί ξέρω τι θα πει να σου πετσοκόβουν το μισθό, να σε κοροϊδεύουν για έναν μισθό τον οποίο αν τον δεις θα "πρέπει" να αισθανθείς τυχερός, ξέρω τις άσχημες συνθήκες και την εκμετάλευση. Ναι, εγώ, που έχτισα καριέρα 20 χρόνια στη διαφήμιση, που βραβεύτηκα, που είμαι ο ταχύτερος και ο αρτιότερος στην ελληνική αγορά - τώρα είμαι στα αζήτητα γιατί είμαι 41 και φοβούνται ότι δεν θα δεχτώ με 500 ευρώ.

    Το ταλέντο και η πείρα μου έγιναν αίφνης τροχοπέδη και όχι στήριγμα για να συνεχίσω τη δουλειά μου. παρόλα αυτά ποτέ δεν θα αγριοκοιτάξω εκείνον που έχει δουλειά. Θα του ευχηθώ καλό κουράγιο και θα ελπίζω να βρεθεί κάτι και για μένα. Αυτό μόνο. Εκεί έχω καταντήσει.

    Σε φιλώ γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέμενς μου είναι πολλοι ακόμα που νιώθουν σαν εσένα.Και ξέρεις κάτι τις περισσότερες φορές μόνη μου σιωπώ. Νιώθω ντροπή να γκρινιάξω για το ότι μου κατεβάσαν τον μισθό μπροστά σε κάποιον που τα χει χάσει όλα και δε βλέπει φως από πουθενά.

      Ο δικός σας ο κλάδος νομίζω ότι χτυπήθηκε αλύπητα από την κρίση. Ελπίζω σύντομα να βγούμε από την μαυρίλα και σιγά σιγά να παίρνουμε τα πάνω μας.

      Μεχρι τότε ας μη χάνουμε το κέφι μας. Γιατί μπορεί να μας πήραν τη δουλειά αλλά τα βραβεία μας ΠΟΤΕ!! Είσαι απίστευτα ταλαντούχος και όλο και κάτι θα σκαρφιστείς να κάνεις...

      Φιλιά για μια όμορφη μέρα!
      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα Χριστινάκι και καλό μήνα!!

    Σα να τα γράφω εγώ...Και εγώ έχω δουλειά, και πληρώνομαι. Και νιώθω σαν τη μύγα μεσ'το γάλα..και ο άντρας μου άνεργος μηχανολόγος.
    Είναι τρομερή η αντίθεση. Βρίσκει και εκείνος πότε πότε δουλειές με ελάχιστα χρήματα. Και εγώ του λέω το γνωστό.."από τίποτα..". Αλλά η ψυχούλα του το ξέρει..και η δική μου, που τον βλέπω να μαραζώνει και να μην μπορεί να προσφέρει στο βαθμό που εκείνος θα ήθελε.

    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα συνονόματη! Και εμείς κάπως έτσι είμαστε με τον Θ. Εγώ δουλεύω και αυτός ψάχνεται και απασχολείται σε βλακείες. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.

      Διαγραφή
  22. Θα επανέλθω με σχόλιο διότι σε διάβασα στο μισό! Πρέπει να φύγω! (είπα να πω έστω αυτό για την ωρα)

    Καλό μήνα! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Επανήλθα λοιπόν η άνεργη και εγώ.. όχι δεν θα έλεγα ποτέ "είσαι βολεμένος και μην μιλάς". Τουλάχιστον όχι σε κάποιον τίμιο. Μπορεί να το έλεγα στο λαμόγιο που σηκώνει και την μύτη οτι έχει κάνει και το μέγα κατόρθωμα να έχει λεφτά και δουλειά ενω εσύ η άχρηστη (εμένα εννοώ) είσαι στο μηδεν. Ναι εκεί μπορεί να μιλούσα και χειρότερα. Διότι η λαμογιά δεν είναι κατόρθωμα.

      Επίσης, μέσα απο τα άπειρα ιντερβιου ναι μπορώ να πω οτι τα έχω παρατήσει. Διότι όπου μα όπου και αν έχω δώσει συνέντευξη είμαι στο μηδεν. Πτυχία? Ποιά πτυχια?? Προυπηρεσία? Ποιά προυπηρεσία? Αυτά πήγαν άκλαφτα στο μνήμα. Με αντιμετωπίζουν σαν ένα απόλυτο μηδέν και χειρότερα μην σου πω λόγω ηλικίας. Διότι αν ήμουν 20 ίσως να είχα και περισσότερες ευκαιρίες για τους μισθούς των 300 ευρώ.

      Να μιλάς και να λες αυτά που νιώθεις και να μην νιώθεις και ντροπή που εργάζεσαι ακόμα, αλλά να νιώθεις τυχερή. Διότι θεωρώ οτι πλέον είναι θέμα τύχης. Διότι δεν λογαριάζουν τίποτα, ούτε πτυχία, ουτε γνώσεις, ούτε εμπειρίες, ούτε απόδοση ούτε τίποτα. Ναι νιώθω οτι όλα είναι ενα λαχείο πλέον. Να χέσω τα τόσα χρόνια που σκιζόμουν σαν τον πούστη.. σόρρι για την έκφραση. Αν το ήξερα οτι θα κατέληγα εδω πίστεψέ με θα ήμουν χαλαρουίτα και όσα πέρνει ο άνεμος. Πάλευα και ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη θέση και αναγνώριση και τελικά σκατά...

      Αυτά, δεν επεκτείνομαι άλλο γιατί το σεντόνι που θα είναι ατελείωτο. Σε φιλώ γλυκά

      Διαγραφή
    3. Η ευρεση εργασίας είναι όντως λαχείο.Οταν έψαχνα εγώ (προ κρίσης) και τότε ήταν πολύ ζόρικα. Δε μπορώ να φανταστώ καν τι γίνεται τώρα. Μια φορά είχα πάει για συνέντευξη και ο άνθρωπος μου είπε ότι είχαν λάβει δυο στοίβες βιογραφικά. Διάλεξαν 20 στη τύχη και επέλεξαν 5 ανθρώπους να δούνε... Καλύτερα να σου κάτσει το τζόκερ!

      Διαγραφή
  23. Πρώτη μου φορά εδώ κι έπεσα σε ένα πολύ μεγάλο θέμα, που αφορά ολους μας, κι ας ζω στον Καναδά. Μάλιστα ζω μια ολόκληρη ζωή στο Τορόντο, σε χώρα που δεν είχαμε κρίση, κι όμως λόγω της Ευρωπαϊκής κρίσης επηρεαστήκαμε κι εμείς. Πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να κόψουν μισθούς, προσωπικό, άλλους εθελοντικός κι άλλους όχι και να λένε το ίδιο, ότι είσαι τυχερός που έχεις εργασία.

    Οικογενειακός φίλος ο επιχειρηματίας που με ενοχλεί φοβερά η συμπεριφορά του, κόβει τον μισθό από την τηλεφωνήτρια της εταιρίας του μέχρι τον πιο ανώτερο, λόγω κρίσης!!!! Όμως αυτός παίρνει το αεροπλάνο με $6.000 χιλιάδες το κάθισμα για την Ιταλία, μόνο και μόνο να του πάρουν τα μέτρα για το νέο του Φερραρι (την νέα περιορισμένη έκδοση του supercar) που θα εμφανιστεί αυτόν τον μήνα, για να το βάλει κι αυτό στην συλλογή των άλλων 21 που έχει. Κι αυτός κόβει από ανθρώπους που εργάζονται για φαγητό και κατοικία.

    Έχει πολύ μεγάλες αδικίες αυτή η ζωή, και δεν είναι μόνο επί της κρίσεως έτσι ήταν ανέκαθεν!!!!

    Από την πείρα που έχω, έχω μια συμβουλή να δώσω, κρατήστε την προσωπική ζωή τελείως προσωπική σας από τους ανθρώπους της εργασία σας, νομίζω ότι ως επί το πλείστον βλάπτει.

    Καλώς σε βρήκα πρωτομηνιατικα, Καλό σου μήνα Χριστίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε βρήκα και εγώ! Τα ίδια χάλια τελικά και στον Καναδά. Αυτό που λες είναι πολύ σωστό. Βρήκαν πάτημα στην κρίση για να κερδοσκοπήσουν...

      Ο οικογενειακός φίλος-επιχειρηματίας είναι για πολλά σκαμπίλια. Ξέρω και εγώ πολλά τέτοια αφεντικά!Σε μια φίλη μου, που το αφεντικό της την είχε απλήρωτη, πάνω στην κουβέντα της κλαιγόταν ότι του ήρθε αυξημένη η ΔΕΗ στο εξοχικό λόγω της πισίνας. Τι να του πει??? Οτι αυτή δεν έχει καν να πληρώσει τα 50€ γιατί ΔΕΝ την πληρώνει... Θράσος!

      Διαγραφή
  24. Πόσο δίκιο έχεις!!!
    Αυτό που θέλανε και έχουν καταφέρει είναι να μας διχάσουν, να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας και να ξεχνάμε τα εγκλήματα που έχουν κάνει όλοι τους!
    Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό και να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, λες και φταίμε εμείς...! Άστα και εγώ σε άσχετο αντικείμενο είμαι αλλά λέω Δόξα τον Θεό που έχω την δουλειά μου!

    Σου έχω ένα βραβειάκι...
    Πέρνα από το blog μου να το παραλάβεις http://apopsitexnis.blogspot.gr/2013/03/2.html
    Για να μπορέσεις να πάρεις την φωτό πέρνα από το blog της Μαρίας που μου το έδωσε σε εμένα, εδώ http://mytripssonblog.blogspot.gr/2013/03/l-is-for-lake.html
    γιατί στο δικό μου δεν επιτρέπεται η αντιγραφή...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν που δεν ενωθηκαμε από την αρχή. Στην αρχή κόψανε από τους δημοσίου υπαλλήλους τον μισθό και κανείς δεν είπε τίποτα. Ισα ίσα μερικοί λέγανε και καλά τους κάνανε. Τώρα που όλο αυτό μετακύλησε και στον ιδιωτικό τομέα κλαιγόμαστε ομαδικά.

      Εάν είχαμε αντιδράσει τότε ενωμένοι νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

      Σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς!
      Μεγάλο λάθος που δεν ενωθήκαμε...ποτέ δεν είναι αργά όμως!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  25. Kαλό Μήνα...μακάρι τα νέα σου να ταν πιο ευχάριστα αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε...ποιά πτυχία??Τελείωσαν αυτά...my advice...όσοι μπορούν ας την κάνουν για αλλού...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτό το αλλού...

      Νομίζω ότι για μένα θα ήταν η ύστατη λύση.

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  26. Πραγματικά η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση αν και πιστεύω πως από το '14 και μετά ίσως να καλυτερέψουν τα πράγματα!

    Βασικά φαντάζομαι όταν θα συζητούν οι γύρω σου για την ανεργία θα νιώθειςμ έτσι και λίγο άβολα!!Δεν έχεις και άδικο!Αλλά τι να κάνουμε αφού έτσι έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε τόσο εύκολα!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ Dreamer είμαι αισιόδοξη. Πόσο πιο σκατά πια?

      Τελικά είμαι και εγώ dreamer...

      Διαγραφή
  27. Μεγάλες κουβέντες είπες. Άστο να πάει, άστο.
    Καλό Σ-Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστο, άστο να πάει άστο!
      Άστο πονάει άστο!
      Μη βάζεις όρους, για αγάπη μιλάμε
      και στην αγάπη συμφωνίες δεν χωράνε.
      Άστο, να πάει άστο! Άστο πονάει άστο!

      λαλαλαλαλα....

      Διαγραφή
  28. Αχ πονεμένη ιστορία Χριστινάκι μου. Λογω ανεργίας, στεγαστικού και 2 μικρών στομάτων που έχω να θρέψω αναγκάζομαι να κάνω μια δουλειά που καμία σχέση με τις σπουδές και την 15ετη μου προϋπηρεσία.
    Συμφωνώ μαζί σου ότι τα ποσοστά ανεργίας δεν είναι αληθινά λόγω μαύρης εργασίας. Ξέρω όμως επίσης πολλούς νέους που βαριούνται να δουλέψουν, γουστάρουν να τους συντηρούν (όσο ακόμα μπορούν) οι γονείς τους, γουστάρουν να κοπροσκηλιάζουν στις καφετέριες τα πρωινά (ποίοι είναι τελικά όλοι αυτοί που πεινάνε, αλλά έχουν λεφτά για καφέ?) ή δουλεύουν όσο χρειάζεται για να μπουν στο ταμείο και μετά συνειδητά να κάθονται. Εσύ δεν ξέρεις τέτοια άτομα? Γιατί εγω δυστυχώς έχω πέσει τελευταία σε πολλά τέτοια.
    Επίσης έχω παρατηρήσει ότι ως επί των πλείστων, αυτοί που γκρινιάζουν δεν έχουν επί της ουσίας προβλημα επιβίωσης, απλά γουστάρουν να μιζεριάζουν και να μουρμουράνε. Ξέρω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις με μισθούς (έστω κουρεμένους) στελεχων και εξοχικά και αυτοκινητάρες, κλπ!
    Απονη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις, άλλους τους κατεβάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρά μου είμαι από αυτούς που θα έκαναν όποια δουλειά αρκεί να έκανα κάτι!

      Παλιότερα ήξερα πολλά τέτοια άτομα, που δε σηκώνανε τον κώλο τους εαν δεν ήταν για θέση διευθυντή. Πλέον όμως ακόμα και αυτοί βαρέθηκαν να κάθονται και ψάχνουν για ό,τι δουλειά βρουν.

      Διαγραφή
  29. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ατάκα "Τουλάχιστον έχεις δουλειά μη μιλάς". Οκ καταλαβαίνω ότι το λέει κάποιος επειδή έχει δει γονείς να μην μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους ή χειρότερα είναι οι ίδιοι σε αυτή τη θέση. Αλλά για το θεό τους! Σου λέω ότι μου έχουν φτάσει την αυτοεκτίμηση στον πάτο ότι παίρνω το 1/3 από αυτά που δικαιούμαι και αξίζω συγκριτικά με τις σπουδές που έχω και από πάνω τα ακούω από κάθε καθίκι που νομίζει ότι έχει εξουσία πάνω μου επειδή μου προσφέρει εργασία που πλέον όπως λέει είναι πολυτέλεια(really?) και μου λές να μην το πω ούτε του παπά;Οκ του παπά θα του το κρατήσω μυστικό, του πατέρα μου όμως τι να του πω που έκανε τόσα χρόνια το σκατό του παξιμάδι για να με δει χειραφετημένη καιμάλλον θα περιμένει μέχρι τα βαθιά του γεράματα;
    Καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη λυπάμαι τη γενιά των γονιών μας. Στερήθηκαν τόσα για να μη μας λείψει εμάς τίποτα, για να έχουμε εμείς ένα καλύτερο μέλλον και τώρα αποδεικνύεται πως το καλύτερο μέλλον δε θα έρθει. Πως τόσα χρόνια πλήρωναν για να σπουδάσουν εν δυνάμει μετανάστες.

      Καλως σε βρήκα και εγώ!

      Διαγραφή