Φέτος είπα να κάνω τη πρώτη μου απόπειρα για να φτιάξω τσουρέκια. Εώς τώρα τα έφτιαχνε η μητέρα μου και εγώ τα έτρωγα έτοιμα. Φέτος όμως ειναι η πρώτη μου χρονια σαν νονα. Οπότε ήθελα να πάω στο βαφτιστήρι μου το δικό μου τσουρέκι. Έγινα και εγώ παραδοσιακή. Ο παλιός μου εαυτός θα γελάει ασταμάτητα. Πάντως ο κύριος λόγος που επέλεξα να κάνω τα συγκεκριμένα τσουρέκια ηταν ότι δε θέλουν ιδιαίτερο ζυμωμα. Η συνταγή ειναι της μαμάς μου.
Υλικά:
Υλικά:
- 1 & 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια
- 6 αυγά
- 125 γραμμάρια νωπή μαγιά(απο φούρνο) ή 5 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 450 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια νερό
- 150 γραμμάρια γάλα
- 250 γραμμάρια βιτάμ
- 1/2 φακελάκι μαστίχα
- 1/2 φακελάκι μαχλέπι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- λίγο αλάτι
- Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το γάλα και το βιτάμ να ζεσταθούν αλλά όχι να κάψουν.
- Θρυματίζουμε στο μούλτι το μαχλέπι και τη μαστίχα. Για να το βοηθήσουμε προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό (να το αντέχουμε στο χέρι μας) και τη προσθέτουμε στα άλλα υλικά.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα αλεύρι, και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ.
- Έπειτα προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω-ζυμώνω ελαφρά ώστε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο για 30' στους 40 βαθμούς.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη τη κόβω σε κομμάτια, πλάθω πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλω και τα αλοίφω με κρόκο αυγού και νερό.
- Τα αφήνω να ξαναφουσκώσουν στο φούρνο στους 40 βαθμούς.
- Έπειτα τα ψήνω πάνω σε λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 30'-45'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου