Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Beograd + Novi Sad = L.F.E.

Τη Παρασκευή μετά τη δουλειά είχαμε κανονίσει  να συναντηθούμε με τον Θ στον Άγιο Στέφανο για να ξεκινήσουμε το μακρύ ταξίδι μας. Φύγαμε από Αθήνα με ξεκούμπωτα μπουφάν και γυαλιά ηλίου και φτάσαμε στη Θεσσαλονική  τουρτουρίζοντας. .

Από τη προηγούμενη μέρα είχαμε ετοιμάσει τις τεράστιες βαλίτσες μας. Θα πηγαίναμε για δέκα μέρες διακοπές και επιπλέον θα πηγαίναμε με αυτοκίνητο. Άρα κανένας περιορισμός!! Μπορούσα να πάρω όσα ρούχα θέλω....Άσχετα εάν δε φόρεσα ούτε τα μισά...Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μία διανυκτέρευση Θεσσαλονική ,έτσι ώστε να σπάσουμε το ταξίδι και να μη μας βγει η πίστη, και άλλη μία στο Βελιγράδι. Μετά θα μέναμε Novi Sad όπου και γινόταν το συνέδριο.

Τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονική και στο Βελιγράδι τα είχα κλείσει εγώ και ο Θ δε μου το έχει συγχωρήσει ακόμα. Με το που είδε το ξενοδοχείο της Θεσσαλονικης χτύπησε εγκεφαλικό.

Θ:Αυτό είναι ετοιμόρροπο.
Χ: Είναι νεοκλασσικό. Μέσα είναι ανακαινισμένο. Να σου δείξω και τις φωτογραφίες στο booking!
Θ: Είναι γαμιστρώνας. Εάν δε πέσει το βράδυ, θα μας γαμήσουνε.

Τελικά τίποτα από τα δύο δε συνέβη. Άμα είναι αρνητικός παιδί μου ο άνθρωπος... Τς τς. Το ξενοδοχείο εντάξει δεν ήταν όπως στις φωτογραφίες αλλά στη τελική ένα βράδυ θα μέναμε και ήταν κεντρικότατο.  Αφού φάγαμε Σαλονικιώτικα (που σημαίνει πολύ και με μπόλικο λάδι), φάγαμε έφαγα τσουρέκι με λευκή σοκολάτα Τενκερλής, ήπιαμε μισό ποτό και γυρίσαμε στη "ξενοδοχειάρα" μας για να κοιμηθούμε. (Απλά για να δείτε τι περνάω και πόσο γελοιός τύπος είναι ο Θ, το βράδυ έβαλε ένα σκαμπό πίσω από τη πόρτα!!)

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε πρωί-πρωί. Είχαμε ακούσει τόσα για τον έλεγχο στα σύνορα που είχαμε τρομοκρατηθεί. Οτι οι Σκοπιανοί συνοριοφύλακες θα κάναν φύλλο και φτερό το αυτοκίνητο, ότι θα μας καθυστερούσαν σκόπιμα και πως τελικά εάν δεν τους λαδώναμε δε θα φεύγαμε ποτέ από εκεί. ΝΟΤ! Ήταν ευγενέστατοι.Κοιτάξαν απλά λίγο τις βαλίτσες και μας αφήσαν να φύγουμε μέσα σε τρία λεπτά. Χωρίς να λαδώσουμε κανέναν.Ο δρόμος στα σκόπια είναι πολύ καλός, μεγάλος και σε μερικά σημεία δεν βλέπεις καν το αντίθετο ρεύμα. Το μόνο μείον είναι το οδόστρωμα το οποίο έχει πολλές λακούβες και θέλει προσοχή. Επίσης εάν είσαι χρυσαυγίτης καλά θα κάνεις να μην περάσεις από Σκόπια. Τα Welcome to Macedonia δίνουν και παίρνουν και ο αυτοκινητόδρομος που διασχίζεις ονομάζεται Aλexander the Great. Εάν όμως δεν είσαι δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Εμένα δε μου φάνηκαν καθόλου επικίνδυνα. Σε όλο το δρόμο μπορείς να πληρώσεις με ευρώ και η βενζίνη τους έχει 1,20€. Οπότε φουλάραμε και παραλίγο να γεμίσουμε και το ΑΥΡΑ μπουκαλάκι.

Μετά από δύο ώρες φτάσαμε στα δεύτερα σύνορα, όπου και εκεί ο έλεγχος ήταν μηδαμινός. Έχουμε φάτσες εμπιστοσύνης, πανάθε με μας! Στα 200 πρώτα χιλιόμετρα της Σερβίας ο δρόμος είναι χάλια. Πάτρα- Ηγουμενίτσα και μη σου πω χειρότερα. Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα σου όταν οδηγάς στη Σερβία είναι οι Σέρβοι οδηγοί. Είναι τρελοί. Παίζουν ρώσικη ρουλέτα.  Βγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα χωρίς να έχουν ορατότητα, κάνουν προσπεράσεις του θανάτου, στρίβουν τελευταία στιγμή. Σκέψου τον χειρότερο οδηγό στην Ελλάδα, διπλασίασε το και πολλαπλασίασε το με 7.565.761 Σέρβους. Τώρα έχεις εικόνα.

Μετά από 6 ώρες φτάσαμε Βελιγράδι. Σε ένα Βελιγράδι πολύ όμορφο, που καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα που έχουμε εμείς στο μυαλό μας για τα Βαλκάνια. Σε ένα Βελιγράδι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες Ευρωπαικές πόλεις.




To be continued...

60 σχόλια:

  1. Πω πω πωωωωωωω!!!

    Τι μου θύμησες τώρα....8,5 χρόνια από την ζωή μου σ' αυτούς τους δρόμους! Βέβαια, όντως τότε σε σκίζανε στα σύνορα, κι ειδικά στα σέρβικα αλλά μιλάω για μέχρι το 2002 που ξέρω :)
    Τελωνειακοί, ανέκδοτο: Μαζεύονται 3 φίλοι τελωνειακοί να συζητήσουν τι δώρο θα κάνουν στον 4 που παντρεύεται. Λέει ο ένας: "Να του επιπλώσουμε το σπίτι?", "Μπαααα, είναι πολλοί φτηνό" λένε οι άλλοι. Λέει ο δεύτερος: "Να του πάρουμε μια Φερράρι?", "Μπαααα, όχι όχι κάτι καλύτερο". Λέει κι ο τρίτος: "Να του δώσουμε ότι βγάλουμε από μια νυχτερινή βάρδια?", και φωνάζουν οι άλλοι: "Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ!!!" χαχαχαχα

    Σέρβοι οδηγοί, ανέκδοτο: Πάει ένας στο Νις και παίρνει ταξί και του λέει να τον πάει στο Χ μέρος. Αρχίζει εκείνος να τρέχει σαν παλαβός και να περνάει το ένα κόκκινο μετά το άλλο! Ο επιβάτης είχε καταπιεί την γλώσσα του, είπε τα παντεριμά του, έκανε τους σταυρούς του...Σε ένα πράσινο φανάρι, κοκκαλώνει το ταξί! "Τι κάνεις άνθρωπέ μου?" του λέει ο επιβάτης, "τόσα κόκκινα έχεις περάσει, τώρα σταμάτησες???". Κι απαντάει ο ταρίφιτς "Κι αν έρχεται από τον κάθετο ο αδερφός μου?" :) :) :)

    Δίκιο βουνό είχε ο Θ. αλλά που να το παραδεχτείς!...Γυναίκες...;)

    Υ.Γ. σόρυ για το μακροσκελές αλλά με συγκίνησες με τις θύμησες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί σπούδασες??? Σε ποια πόλη? Τη λάτρεψα τη Σερβία και τους Σέρβους!! Είμαστε τόσο ίδιοι. Απλά εμείς βγήκαμε λίγο πιο κοντοί...

      Αντρική αλληλεγγύη θα πω εγώ. Πάθαμε τίποτα? Οχι! Αρα υπερβολικός!χιχιχι

      Διαγραφή
    2. Στην Νισσα (Nis).

      Αν παθαίνατε όμως...? :)

      Διαγραφή
  2. Αχ, ζηλεύω η γυναίκα και με βλέπω να ξεκινάω για εκδρομή-αστραπή...
    υ.γ. Ακόμη γελάω με το σκαμπό πίσω από την πόρτα! Ο καλός σου δεν παίζεται! Άντρες οι ατρόμητοι... χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ταξίδι-αστραπή σου προτείνω να πας με αεροπλάνο!! Αλλιώς 13 ώρες...Δε λέει... Αλλά είναι πολύ όμορφα. Πολύ παρεξηγημένος τόπος.

      Διαγραφή
  3. Τέλεια!! Εννοείται περιμένω συνέχεια!

    Δεν φτάνει που το παιδί προστάτεψε τους κώλους σας και έβαλε το σκαμπό (εδω να σου πω οτι χλωμό ενα σκαμπό να σας έσωζε) του την λες και από επάνω!! αχαχαχαχαχα

    Καλά κανει, να είστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και ας μηνέρθουν ποτέ. Επίσης, αν δεν τα έκανε όλα αυτά θα γελούσαμε εμείς σήμερα??? χιχιχι

    Φιλούρες πολλές κοριτσάρα μου! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκαμπό ήταν για να ακούσει τον θόρυβο και να πεταχτεί ωσαν τον ράμπο να τους δείρει...

      Τι τραβάω δε λες???

      Διαγραφή
    2. Ωσάν τον Ράμπο, χαχα! Καλό!

      Διαγραφή
  4. Σοβαρά τώρα, υπάρχουν χειρότεροι οδηγοί από τους Έλληνες; Χμ. Ίσως να μην έχεις έρθει στο νησί μας να τσεκάρεις. Εδώ ο κόσμος γελάει όταν ο άλλος βγάζει φλας για να στρίψει, να στο πω απλά. Άσε που το stop είναι μία κόκκινη πινακίδα σύγχρονης τέχνης πάνω σε δρόμους και τίποτα παραπάνω.
    Ωραίο φαίνεται το Βελιγράδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω έρθει στο νησί σας και το έχετε και εσείς το προβληματάκι σας, αλλά τους σέρβους δεν τους φτάνατε... Με τη καμία!!!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Το πάω σιγά σιγά... Να βγάλω πολλά επεισόδια. Τύπου Καλημέρα Ζωή.

      Διαγραφή
    2. Καλά Χριστινάκι είσαι φοβερή, τις περισσότερες φορές μπορεί να μπω στην ιδια αναρτηση πολλές φορές για να διαβάσω τις απαντησεις σου στα σχολια των αναγνωστών! Εχεις πολύ χιούμορ και σε πάω τρελά. Καλό ταξίδι κορίτσι μου κι εγω περιμενω τη συνεχεια...

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω τουλάχιστον να έχει εξέλιξη, μην την πας αλά Φώσκολο τη ροή και μας σκάσεις μέχρι να παντρευτεί η Σελήνη!
      Καλημέρα :-)

      Διαγραφή
    4. @georgia lam: Τα σχόλια είναι το αγαπημένο μου κομμάτι!

      @Fri: Σελήνη αγαπάει Χόχο.

      Διαγραφή
  6. Νομίζω ότι οι Χιώτες είναι οι χειρότεροι οδηγοί στο γαλαξία και δεν θα μου αλλάξει κανένας Σέρβος άποψη...

    Περιτό να ξαναπώ πόσο πολύ συμφωνώ με το Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκηνικό: Δρόμος μονής κατευθύνσης, σαν παλιά εθνική. Ανάμεσσα στις δυο λωρίδες έχει ανα τρια μέτρα κώνους. Ο δρόμος έχει στροφές.

      Πως οδηγούν οι Σέρβοι:

      Περνάς ανάμεσσα από τους κώνους και βγαίνεις ολόκληρος στο αντίθετο ρεύμα. Παραμένεις εκεί και κάνεις όσες προσπεράσεις μπορείς. Συνήθως προσπερνάς τρία με τέσσερα αυτοκίνητα εως ότου απέναντι σου μια νταλίκα να έρχεται καταπάνω σου και να σου παίζει τα φώτα. Τότε κόβεις το τιμόνι δεξιά, περνάς ξανά ανάμεσσα από τους κώνους και μπαίνεις σφήνα ανάμεσσα στα αυτοκίνητα της δικής σου λωρίδας. Επαναλαμβάνεις όσες φορές χρειάζεται!

      Είδμε ακόμα και λεωφορείο-πουλμαν να κάνει τέτοιες προσπεράσεις... Το θεαματικό ήταν να το βλέπεις νε περνά ανάμεσσα στους κώνους. Σκέτη μαγεία!

      Διαγραφή
  7. Ωραιότατο το Βελιγράδι και ζούπερ η ταξιδιωτική διήγηση! Αναμένω το παρακάτω -θέλω φωτό από Novi Sad που δεν έχω πάει και πολύ με ενδιαφέρει!
    Επίσης: μπουγάτσα φέρατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aυτο με τους οδηγους το αντιμετωπισα και εγω Βουλγαρια!Αστα να πανε λες και ημουν σε συγκρουομενα στο λουνα παρκ!
    Ετσι κανουμε εμεις οι αντρες οι δυνατοι,βαζουμε ενα σκαμπουδακι για τον ηχο και μονο,κοιμομαστε με το ενα ματι κλειστο(λεμε τωρα) για εσας και μονο!:P
    Περιμενω την συνεχεια,καλως ηρθατε σωοι πισω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βαλκανικό το πρόβλημα...Βέβαια μπορεί να οδηγούν σαν τρελοί αλλά μόλις δουν πεζό σε διαβαση κοκαλώνουν τα αυτοκινητα... Μόνο εμείς εδώ βρίζουμε τους πεζούς.

      Διαγραφή
  9. Ντοπροβέτσε!καλέ τι καλημερα ζωή! Τόλμη και Γοητεία το έκανες! κουνησου και γράφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. jutro (γιούτρο) το άντερό μου δεν έχω κυριλλικά! :)

      Διαγραφή
    2. Να σου πω εγώ ντοπρο γιούτρο το έλεγα. Αλλά το γκουγλαρα για να σας το βάλω στα Κυριλλικά και μου το έβγαλε έτσι. Ωχ λέω μια λέξη έλεγα όλη και όλη και αυτή λάθος την έλεγα. Ούτρο είναι τελικά. Ευτυχώς επιβεβαίωσες το γιούτρο μου...

      Διαγραφή
    3. άντε μωρέ και είχα φάει τα λυσσακά μου πώς λέγεται η καλημέρα!

      Διαγραφή
  10. ΧΑ Χα Χα Χα ΧΑ!!!
    Τι μόνο το ΑΥΡΑ?...και το μπουκάλι από το σαμπουάν έπρεπε να αδειάσεις για να το φουλάρεις...Χα Χα Χα
    Περιμένω συνέχεια, αλλιώς θα φάω τα νύχια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kalemegdan <3 <3 <3
    Ζηλεύωωωωωωωω!

    Πάντως ο φίλος μου ο Γκόραν, γέννημα-θρέμμα Βελιγραδιώτης που έρχεται Ελλάδα κάθε χρόνο με το αυτοκίνητο, όταν ήρθε πρώτη φορά στην Αθήνα τα 'χασε απ' την τρομάρα του. "Ούτε εμείς δεν οδηγάμε έτσι!", μου είπε. Χαχαχα

    Περιμένω τη συνέχεια με μεγάλη αγωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα δεν το νομίζω...Απλά οι Σερβοι σέβονται περισσότερο τους πεζούς.

      Διαγραφή
  12. Χρειάζεται να σου υπενθυμίσω πως, απλά περιμένω να επιβεβαιωθώ;;;
    Με παραδέχτηκες; Κουκλί το Βελιγράδι;;; ;) ;)
    Καλωσορίσατε πίσω στο κλουβί με τις τρελές!..:)))

    Περιμένοντας τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχες απόλυτο δίκιο. Κουκλάκι ζωγραφιστό!

      Καλώς σας βρήκαμε!

      Διαγραφή
  13. Άντε τώρα να περιμένουμε τη συνέχεια... Κάτσε το σκ παιδί μου να έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα να διαβάζουμε..!!
    Ισχύει γενικότερα το "δν έχουμε λεφτά αλλά έχουμε πρόσωπο". Τώρα πού ισχύει μν ρωτάς... Πανάθεμά σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Πανάθεμά σας"...
      Α να γεια σου... Και δε μου κόλαγε αυτό το "Πανάθε με μας" που είχα γράψει...

      Διαγραφή
  14. μμ! Τελικά όλα καλά! Με τη ταυτότητα θυμάμαι ένα θεματάκι!
    Γελάω με το σχόλιο της Τζόαν Πέτρα! αχαχα! Welcome back! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το "κουκλί" γελάσατε μαντάμ;;;
      Χαχαχαχα!
      Βρήκα ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ τρόπους για να επικοινωνούμε!!!
      ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
      ΚΑΙ ΣΟΡΡΥ ΠΟΥ "ΧΩΝΟΜΑΙ" ΜΑ...ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΩ!!!:))))

      Διαγραφή
    2. Μπα δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ταυτότητα. Νια χαρά ισχυει για να περάσεις τα σύνορα. Παραφιλολογίες του Θ!!

      Διαγραφή
  15. Περιμένω τη συνέχεια να είναι ολοκληρωμένο το σχόλιο,χαχαχαα.
    Φιλάκια Χριστινάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαχαχα. Πολυ γελασα παλι. Αχ ρε Χριστινακι...Ακου εκει σκαμπο πισω απο την πορτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίο φαίνεται το Βαλκανικό Τουρ, περιμένουμε λεπτομερέστατο info!

    υγ: Δεν κατάλαβα, τι έχει ο δρόμος Πάτρα-Ηγουμενίτσα; Μια ζωή τον κάνω και δεν τον βαρέθηκα ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τον βαρέθηκες γιατί κάθε στροφή είναι και μια νέα εμπειρία... Δε ξέρεις τι θα σου σκάσει στον επόμενη. Εργα? Τρελαμένος νταλικιέρης? Αγρότης?

      Διαγραφή
  18. :) Αυτό το πράγμα με τα ξενοδοχεία, πως την πατάμε έτσι! Στην Θεσ/κη και στην Πάτρα είχα φάει τρελή ήττα με τη τραγική διαφορά που είχαν από το internet! Καλέ αντί να λες ότι έχεις άντρα που σε προστατεύει γκρινιάζεις για ένα σκαμπό;;
    Συμφωνώ με την φίλη μου Georgia Lam , τρελαίνομαι για τον διάλογο που κάνεις με τους αναγνώστες σου!!
    Αναμένουμε λοιπόν την συνέχεια κυρία Σελήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ πως την πατάμε έτσι... Μα στις φωτογραφίες φαινόταν σουπερ.. Απο κοντά ήταν σούπα...

      Διαγραφή
  19. Με τον διάλογο σου με τον Θ. απλά έλιωσα!!
    Περιμένω εναγωνίως την συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά ο διάλογος ήταν ακόμα μεγαλύτερος... Οση ώρα ψάχναμε να παρκάρουμε... Απλά είπα να μη με λυπηθείτε τόσο πολύ και έβαλα ένα μικρό κομμάτι!

      Διαγραφή
  20. Ζηλεύωωω! :( Άντε,περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χα χα χα... γέλασα πολύ με την εμπειρία του ξενοδοχείου!!! χαχαχα.. καλά και αυτός ο Θ. τι υπερβολικός με το σκαμπό! χαχαχα.. άντρες!!! τς τς.. για να ακούσουμε συνέχεια!! :) φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και κάποιος που έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση. Ο Θ είναι υπερβολικός...

      Διαγραφή
    2. ε ναι...κύλησε ο τέντζερης κλπ :)

      Διαγραφή
  22. Μα καλά, δεν με παραξένεψε το σκαμπό πίσω από την πόρτα, αλλά το ότι με σένα μέσα στο δωμάτιο φοβήθηκε!!! Αφού είσαι ατρόμητη! Αν έμπαινε κανείς θα τον κανόνιζες ε Χριστινάκι???
    Σερβία δεν έχω πάει, αλλά εργαζόταν μια ξαδέλφη μου για 3 χρόνια και μου έχει πει τα καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι θα θα έμπαινα μπροστά !

      Δηλαδή όταν θα τρέχαμε, εγώ θα έτρεχα πρώτη!

      Διαγραφή
  23. πρωτη φορα ηρθα βελιγραδι το 2002 και νομιζα οτι ημουνα στην Γαλλια ..οχι πες τα γιατι δεν με πιστευουν..οσο για τα συνορα ποτε δεν ανοιξαν ουτε κανν τις βαλιτσες μας το μονο σκοπια δεν δεχονται το ελληνικο διαβατηριο και μου ζητησαν να συμπληρωσω μια καρτα βεβαια μπορει να εχει αλλαξει αυτο καθως ηταν πριν 6 χρονια τωρα χρησιμοποιησα αεροπλανο ο αντρας μου που ηρθε αμαξι και μετακομισε σχεδον ολο το σπιτι δεν ανοιξαν τπτ και μιλαμε φισκα το αμαξι ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς περάσαμε με ταυτότητες χωρίς κανένα πρόβλημα. Νομίζω βέβαια ότι ο Θ έδωσε το διαβατήριο του και πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα...

      Διαγραφή
  24. ναι μωρε θα το εχουν αλλαξει τοσα χρονια περασαν βασικα τοτε δεν δεχοντουσταν το δικο μας επειδη και εμεις δεν ανανγωριζαμε το δικο τους που ελεγε macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή