Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Novi Sad



Το Novi Sad απέχει από το Βελιγράδι περίπου 1 ώρα με το αυτοκίνητο. Ίσως και λίγο λιγότερο, αναλόγως ποιον ακολουθείς. Εάν ακολουθείς τον τρελό Djorje , όπως εμείς, και πας σα μουρλός μπορείς να το κάνεις και λιγότερο. Για να φτάσεις στο Novi Sad διασχίζεις μια ατελείωτη πεδιάδα. Το μάτι δε σταματά πουθενά. Τόσο που η πεδιάδα της Θεσσαλίας σου φαίνεται αγροτεμάχιο.


Φτάνοντας στο  Novi Sad πήγαμε κατευθείαν στο ξενοδοχείο που δυστυχώς ήταν λίγο μακριά από το κέντρο και έτσι αναγκαζόμασταν να μετακινούμαστε με ταξί. Το να συννενοηθείς με Σερβο ταξιτζή που δε μιλάει γρι αγγλικά είναι εμπειρία ζωής. Επίσης το να καταφέρεις να μη σε κλέψει Σέρβος ταξιτζής είναι λαχείο. Όσες φορές και να πήραμε ταξί δεν πληρώσαμε ποτέ το ίδιο ποσό.


Τα πρωινά ο Θ δούλευε και εγώ σουλάτσαρα στο κέντρο. Το Novi Sad σημαίνει Νέο Σχέδιο. Είναι  μια πόλη 200.000 κατοίκων και το ιστορικό της κέντρο είναι πανέμορφο. Θεωρώ ότι μέσα σε 2 μέρες το έχεις γυρίσει και έχεις δει τα βασικά αξιοθέατα όπως τον καθεδρικό ναό, το κάστρο, τη Συναγωγή... Δεν έχει μουσεία και έτσι όλο σου τον χρόνο τον τρως στις βόλτες και στα μικρά καφέ.



Τις μέρες που είμασταν εμείς εκεί χιόνισε και έκανε ψοφόκρυο. Βέβαια τους δρόμους τους καθαρίζαν αμέσως από το χιόνι αν και οι Σέρβοι είναι και αυτοί πολύ γκρινιάρηδες με το θέμα κράτος. Εγώ ισχυριζόμουν ότι είναι πολύ οργανωμένοι και αυτοί με κοίταγαν λες και τους έλεγα ότι έχω παρκάρει το διαστημόπλοιο μου έξω από το κάστρο. Μάλλον πρέπει να έρθουν μια βόλτα από Ελλάδα.


Την προτελευταία μέρα έβγαλε ήλιο. Το Novi Sad με ήλιο είναι μια διαφορετική πόλη. Οι καφετέρειες βγάζουν τραπεζάκια έξω, ο κόσμος περπατάει, γονείς με μικρά παιδιά κάνουν βόλτες τρώγοντας ποπ κόρν, η υπαίθρια αγορά γεμίζει με μικροπωλητές που πουλάνε ό,τι μπορείς να φανταστείς... Γενικά βλέπεις μια άλλη πόλη ζωντανή, χαρούμενη που ευτυχώς μας έκανε τη χάρη ο καιρός και την είδαμε.


Μου άρεσε το Novi Sad. Χαλάρωσα στο Novi Sad. Περπάτησα χωρίς έννοιες, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς κούραση... Φύγαμε γεμάτοι αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα. Πρώτη φορά πάω σε κάποια χώρα και τη νιώθω τόσο κοντά μου. Ίσως γιατί πρώτη φορά κάνω τόση παρέα με ντόπιους. Ίσως γιατί πρώτη φορά είμαι τόσο χαλαρή και χωρίς πρόγραμμα σε διακοπές.


Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη από όλες τις απόψεις. Πρώτον γυρνάγαμε πίσω στη καθημερινότητα και δεύτερον μας πίεζε ο χρόνος καθώς έπρεπε να είμαστε στην Αθήνα το αργότερο Σάββατο μεσημέρι. Από Novi Sad ξεκινήσαμε Παρασκευή απόγευμα, γεγονός που σήμαινε ότι θα περνάγαμε τα Σκόπια νύχτα. Το μόνο που θέλαμε να αποφύγουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Υπάρχει ένα σημείο στα Σκόπια που περνάς μέσα από βουνά. Ο δρόμος είναι μονής κατεύθυνσης αλλά το τοπίο είναι πολύ άγριο. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είσαι σε μέρη που δε ξέρεις και έχεις ακούσει και τόσες περίεργες ιστορίες για αυτά, σε οδηγούν να λερώσεις τη κάλτσα σου...Καθώς περνάγαμε από εκεί λέω στον Θ "αν σε σταματήσει η αστυνομία εννοείται πως δε σταματάς. Συνεχίζεις και τους αφήνεις να μας κυνηγάνε μέχρι τα σύνορα."


Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και 12:30 τα μεσάνυχτα μπαίναμε Ελλάδα. Από δική μας καθαρή βλακεία δεν κοιμηθήκαμε πουθενά τη νύχτα και το πήραμε μονοκοπανιά για Αθήνα. Μετά τη Λαμία βλέπαμε αστεράκια και αρχίσαμε να σταματάμε σε ότι πάρκιν υπάρχει. Πήραμε καφέ από ένα κωλόμπαρο, αντισταθήκαμε στο να πάρουμε και χορό, και κάναμε παρέα με όλα τα σκυλιά της νύχτας κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεκατρείς ώρες αργότερα μπαίναμε σπίτι....


ΥΠΝΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ...........






37 σχόλια:

  1. Παρακολουθώ καρέ-καρέ όλο το χρονικό. Πολύ πιασάρικο το "Novi-Sad" (ξέρεις εμένα τώρα το μυαλό μου τρέχει σε brand name). Γέμισες εικόνες και σίγουρα η καθημερινότητα σου (εκεί) άλλαξε! Σε φιλώ (τι να την κάνεις την τσάντα..εσύ έκανες το therapy by travelling)Συγκρίνεται? Μπααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βrand name Novi-Sad????
      Δεν είναι κακό....

      Το therapy by travelling είναι σωτήριο...

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Είναι όντως. Είναι μικρό μέρος και δεν έχεις πολλά πράγματα να κάνεις παρά μόνο φαί, καφέ, βόλτα, νάνι

      Διαγραφή
  3. Kαταλαβαίνω γιατί το εχω πάθει... θες να γυρίσεις σπίτι σου, στον χώρο σου και το κάνεις με κάθε κόστος, ακόμα και με κίνδυνο να κλείσουν τα μάτια σου και να τσακιστείς.
    Ωράιο μέρος πάντως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν άδειος ο δρόμος (ποιος άλλος τρελός ταξιδεύει 3:30 το πρωί στην εθνική;;;)και λέμε ας το πάρουμε σερί να ξεμπερδεύουμε. Μετά τη Θήβα είχαμε παρέα. Ξεκίναγαν οι λαικατζήδες για να πάνε να πιάσουν πάγκο...

      Διαγραφή
  4. Αααχ αυτές τις εμπειρίες θα θυμάσαι μετά από χρόνια και θα χαμογελάς... Τι όμορφη πόλη που φαίνεται πάντως...

    Δεν ξέρω ίσως η κρίση, ίσως η κατάντια, η Αθήνα πια μου φαίνεται κακάσχημη και μισητή!!!

    Σου εύχομαι να ζήσεις και άλλα τέτοια ταξιδάκια!!!

    Υ.Γ.: Τα ταξίδια που σου μένουν είναι αυτά τα ανοργάνωτα, της στιγμής και που δεν αλωνίζεις τα μουσεία αλλά γνωρίζεις τα σοκάκια και τους ανθρώπους! Για μένα έστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προχτές ήρθε η αδερφή μου Αθήνα και πήγαμε μια βόλτα μοναστηράκι-Ακρόπολη κτλ. Ενιωσα σαν τουρίστρια και μου άρεσε πολύ. Ξέρεις τι σκέφτηκα ότι εαν ερχόμουν τουρίστρια στην αθήνα αδε θα σταμάτούσα να βγάζω φωτογραφίες. Εχουμε όμορφα μέρη και εμείς απλά η καθημερινότητα μας είναι άσχημη. Είναι ωραία η Πλάκα, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ...απλά μετά βγαίνεις πάλι στη Συγγρού και προσγειώνεσαι απότομα.

      Διαγραφή
  5. Πιστεύω ότι το ξενοδοχείο στο Novi Sad ήταν το καλύτερο από όσα μείνατε!

    Τουλάχιστον στην Ελλάδα έχει ζέστη!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα και αυτό χάλια ήταν....

      Ηταν παλιό και υπερβολικά απομονωμένο. Απλά αυτό δεν το είχα κλείσει εγώ και έτσι ο Θ δε μπορούσε να μου πει κουβέντα!

      Διαγραφή
  6. Χαχα!! Κορυφαία περιγραφή!!
    Σας φαντάζομαι να προχωράτε απτόητοι με την αστυνομία να σας κυνηγά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ φανταζόμουν και ελικόπτερα να μας κυνηγάνε... Αλλά και πάλι δε θα σταμάταγα!

      Διαγραφή
  7. πολύ ωραιο το Novi Sad !στα καλύτερα μέρη σε πάει ο Θ !χαχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι έλεγα πότε θα τελειώσει αυτό το ταξίδι... ήμαρτον πια μας ξεμυαλίζεις κι όχι τίποτα άλλο δεν έχουμε και φράγκο ούτε στο αγκίστρι να πάμε!
    Φιλούρες Χριστινάκι (πρέπει να σε γνωρίσω, δεν θα μου ξεφύγεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελείωσε δυστυχώς από αύριο θα κάνω αναρτήσεις για μακαρόνια με κιμά!

      Διαγραφή
  9. Πολύ την χάρηκα την ξενάγηση! Ήταν σαν να ήμουν και εγώ εκεί και χαλάρωνα! Να είσαι καλά και να περνάς υπέροχα!
    Φιλιά από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είχα διαβάσει οτι η πόλη ήταν από τις πιο διατηρημενες παλιές ευρωπαϊκές πόλεις,αλλά στην εποχη του πολέμου επαθε πολλές καταστροφές το παλιο τμηα της πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν είδα καθόλου σημάδια από βομβαρδισμούς στο Νόβισαντ. Μόνο μιας γέφυρας τα θεμέλια υπάρχουν ακόμα. Η γέφυρα μας τελείωσε. Φρόντισε το ΝΑΤΟ για αυτό.

      Διαγραφή
  11. οκ ελιωσα με το καφε απο κωλομπαροοο ξανα πες τα λεμε για την οργανωση οταν τα λεω εγω οι σερβοι λενε οοοχι χαλια ειναι οκ καθαριζουν λεει τους δρομους αλλα οχι τα πεζοδρομια ΝΤΟΙΝΝ λεω να πατε ελλαδα να αποκλειστιτε και οσες μερες εχει χιονι εδω μιλαμε τον Δεκεμβρη ειχε πολυ χιονι καμια σχεση με οσο ειδες τον Μαρτη εσυ και κανονικα πηγαιναμε καθε πρωι σχολειο δουλειες κλπ ποτε δεν εκλεισε ο δρομος περναγανε τα μηχανηματα ριχναν αλατι καθαριζανε κλπ τρελλη οργανωση που μονο αν εχεις μεινει αλλου την καταλαβαινεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό ακριβώς!!! Αυτό βέβαια που λενε οι Σερβοι είναι ότι επειδή χιονίζει πολύ και συχνά θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο οργανωμένοι.. πάντως στα δικά μου τα μάτιαμου φάνηκαν μια χαρά. Οι δρόμοι δεν είχαν πιάσει καθόλου πάγο, ρίχναν συνεχώς αλάτι και όλα κινούνταν φυσιολογικά!

      Διαγραφή
  12. Και χαλάρωση στο Novi Sad και επιστροφή μέσω Σκοπίων γεμάτη αγωνία. Έτσι, για να κρατάτε τις ισορροπίες!
    Καλώς ήρθατε πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θεέ! Γιατί να μην μπορούσα να ταξίδευα συνέχεια;;;
    Λατρεύω ταξίδια χαρά μου και ειδικά αυτά που λες (όπως τα λες!) και που τα έχω δει (ευτυχώς!)
    Φιλάκια γλυκά εντός της ..ξενέρωτης Ελλάδας..
    Άσε με μωρέ! Ταξίδι και πάλι ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ειναι πολυ ωραία τα ταξίδια....

      Αλλα τωρα επιστροφή στη πραγματικότητα!

      Διαγραφή
  14. Όμορφη και χρωματιστή πόλη φαίνεται! Αυτό το γκρίζο τελικά μόνο εμείς το έχουμε καταχραστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα μου ντέ... Λες και χορτάσαμε απο μπλε και είπαμε δε βάζουμε και λίγο γκρι..αλλα μας έπεσε παραπάνω μπογιά.

      Διαγραφή
  15. Βλέποντας τις φωτογραφίες σου έψαχνα με μανία στερημένου έστω ένα σκουπιδάκι,ένα χαρτάκι καλέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα. .. Δε θα το πιστέψεις. Αυτοί εκεί καθαρίζουν τους δρόμους... ανώμαλοι!

      Διαγραφή
  16. Ειναι οντως μαγευτικα!Χορο γιατι δεν πηρατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. (περίμενε βιαστικέ να γράψεις και τα υπόλοιπα...)

      Μα δεν τους πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε σκουπίδι κάτω, λες κι είναι ευρωπαϊκή πόλη!!!
      Ούτε που μετά τους βομβαρδισμούς δουλεύανε 3 8άωρα βάρδιες για να καθαρίσουν και να συνεφέρουν τις πόλεις από τα ερείπια και να τις αναστηλώσουν! Απαπαπα καμία οργάνωση αυτό το κράτος ρε παιδί μου!

      (το ότι αν γίνονταν εδώ τέτοιοι βομβαρδισμοί, ακόμα θα ήμασταν πάνω από τα ερείπια που καπνίζουν, δεν το σχολιάζω...)

      Αυτός ο δρόμος στα Σκόπια ήταν πάντα η αδυναμία μου :) Και ειδικά όταν ήταν ΔΙΠΛΗΣ κατεύθυνσης και ένα βράδυ είχε ντελαπάρει ένα φορτηγό με Heineken!!! Τρελό γλέντι έκαναν 3 λεωφορεία φοιτητές χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  18. παιδια σκουπιδια υπαρχουν και πολλααααα ποσα πια να μαζεψουν ..αν και καθε πρωι περναει βυτιο και καθαριζει τους δρομους με νερο αμα λαχει λουζει και τα αυτοκινητα δυστυχως ομως απο σκουπιδια πολλα πχ εισαι σε παρκο και τονοι τα σκουπιδια εκει που παιζουν τα παιδια..σε αυτο γνωμη μου φταινε διαφοροι που πανε και τα ψαξουν βασικα το χουν επαγγελμα ερχονται με κατι αγροτικα κλπ και αδειαζουν για να βρουν κουτες και τετοια...ριξτε μια ματια σε δυο φωτο που ανεβασα εγω http://belgradeserbia.wordpress.com/2012/09/13/%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαινεται πολύ όμορφο μέρος για βόλτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή