Το μουσείο του Βατικανού είναι κάτι που πρέπει να το επισκεφτεί όποιος είναι στη Ρώμη. Κρύβει τόσους θησαυρούς μέσα του που δε σου φτάνει μια μέρα για να τους δεις. Εμείς για άλλη μια φορά δυστυχώς δεν είχαμε ξεναγό οπότε πολλά βλέπαμε και λίγα καταλαβαίναμε! Θέλω κάποια στιγμή να πάω διακοπές οργανωμένα να έχω κάποιον που να μου εξηγεί τα πάντα. Από το σχολείο έχει να μου συμβεί αυτό.
Μου αρέσει βέβαια και η ελευθερία που έχεις όταν πας κάπου μόνος σου και ανακαλύπτεις νέα μέρη. Αλλά να, υπάρχουν κάποια σημεία που τον θες τον ξεναγό σου. Όπως στο Βατικανό για παράδειγμα. Εγώ από τέχνη δε σκαμπάζω πολλά αλλά με ενδιαφέρει να ακούω για μυστικά μυνήματα μέσα από πίνακες ή να μου λένε για παραξενιές των καλλιτεχνών. Όπως για παράδειγμα ότι ο Ραφαήλ ζωγράφιζε πάντα τον εαυτό του κάπου μέσα στους πίνακες του. Επειδή όμως μερικές φορές του το απαγόρευαν τότε και αυτός ζωγράφιζε μια φιγούρα που είχε το χέρι του μπροστά στο στόμα του ως αντίδραση στην απαγόρευση. Αυτό το έμαθα από τον ξεναγό του δίπλα γκρουπ!!
Αποφασίσαμε να πάμε πρώτα στο μουσείο του Βατικανού και μετά στη
Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να αποφύγουμε την ουρά στο μουσείο. Όντως
ουρές δε βρήκαμε, βρήκαμε όμως τον πιο αγενή υπάλληλο. Νευρίασε μαζί μου
γιατί δε καταλάβαινα τα ιταλικά που μίλαγε. Πώς είναι δυνατόν να είσαι
ταμίας στο Βατικανό, το πλέον τουριστικό μέρος, και να μη ξέρεις
αγγλικά!
Η είσοδος στο μουσείο είχε 15€, κατά την άποψη μου αρκετά
ακριβό, και έχεις πρόσβση στις αίθουσες του μουσείου και στη Καπέλα Σιξτίνα. Από τον πάνω όροφο του μουσείου μπορείς να δεις και λίγο από τους κήπους του Βατικανού. Οί αίθουσες του μουσείου έχουν κυρίως πίνακες αλλά υπάρχουν και αίθουσες με χαλιά-πίνακες-αριστουργήματα!
Νομίζω ότι σε αυτό το Μουσείο είδα τους πιο ωραίους πίνακες που έχω δει στη ζωή μου. Έργα που ήταν σαν να σου μιλούσαν! Ο παρακάτω πίνακας ονομάζεται "Σχολή των Αθηνών" και είναι του Ραφαήλ. Απεικονίζει τους αρχαίους φιλόσοφους με τη μορφή σημαντικών ανθρώπων της Αναγέννησης. Για παράδειγμα ο Πλάτωνας (στο κέντρο και αριστερά) έχει τη μορφή του Ντα Βίντσι.
Στη Καπέλα Σιξτίνα δεν επιτρεπόταν να βγάλουμε φωτογραφίες και το σεβαστήκαμε. Το παρακάτω ταβάνι είναι σε μία από τις αίθουσες του μουσείου και είναι άκρως εντυπωσιακό!
Φεύγοντας από το μουσείο πήγαμε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Καθώς περπατούσαμε κατά μήκος των τοιχών του Βατικανού παρατήρησα ότι πάνω στο τοίχο είχαν κλειδώσει πολλά λουκέτα πάνω σε κάτι σιδεριές. Θα είναι για τα ποδήλατα μου είπε ο Θ. Όμως ήταν κλειδωμένα χιλιάδες λουκέτα και ορισμένα σε πολύ ψηλά σημεία που δεν είχαν καμία χρησιμότητα. Τελικά έμαθα πως αυτή είναι μια μόδα που ξεκίνησε το 2000 και οι ερωταυμένοι νέοι με αυτόν τον τρόπο κλειδώνουν την αγάπη τους. Γράφουν πάνω στο λουκέτο το όνομα τους, την ημερομηνία που το τοποθετούν, το κλειδώνουν και πετούν το κλειδί στο Τίβερη. Με αυτό τον τρόπο κλειδώνουν την αγάπη τους για πάντα. Ένα είδος πιο ρομαντικού αρραβώνα!
Τη πλατεία του Αγίου Πέτρου τη θυμόμουν πιο εντυπωσιακή. Βέβαια φυσικό είναι να μην είναι ίδιο το συναίσθυμα τη δεύτερη φορά που αντικρίζεις κάτι. Επιπλέον είχε αρχίσει πια να κάνει πολύ ζέστη και στη Ρώμη και εμείς βρεθήκαμε καταμεσής της πλατείς 15:00 το μεσημέρι. Η ουρά για τον Άγιο Πέτρο ήτανε τεράστια αλλά ευτυχώς κινούταν γρήγορα. Μόλις φτάσαμε για να περάσουμε τον σχετικό έλεγχο με ειδοποίησαν ότι δε μπορούσα να μπω γιατί ήταν ακάλυπτοι οι ώμοι μου. Και να φανταστείτε ότι επείδη το θυμόμουν είχα ντυθεί σεμνά. Ευτυχώς είχα μαζί μου ζακέτα και το πρόβλημα λύθηκε!
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι απλά εντυπωσιακή. Το παρακάτω άγαλμα είναι η Πιέτα του Μιχαήλ Άγγελου. Ένα από τα πρώτα του έργα που τον καταξίωσε. Είναι πίσω από βιτρίνα γιατί παλιότερα κάποιος του επιτέθηκε με σφυρί και το τραυμάτισε. Λέγεται ότι ο Μιχαήλ Αγγελος υπέγραψε πάνω στη ζώνη της Παρθένου ότι αυτός είναι ο πραγματικός δημιουργός επειδή κάποιος άλλος διέρρεε φήμες ότι είναι δικό του έργο . Αργότερα μετάνιωσε για τη βεβήλωση και είναι το μόνο έργο που υπέγραψε ποτέ!
Ο Μιχαηλ Αγγελος δυσκολέυτηκε να απεικονίσει τη Παναγία που κρατά τον νεκρό Ιησού καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδόσεις μια γυναικεία φιγούρα να κρατά μια αντρική με συμμετρία. Για να δώσει τη συμμετρία που επιθυμούσε δημιούργησε πολλές πτυχώσεις στο φόρεμα της Παρθένου και το άγαλμα πήρε το επιθυμητό σχήμα πυραμίδας. Εντύπωση επιπλέον προκαλεί το νεανικό πρόσωπο της Παρθένου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε πει ότι επίτηδες είχε σχηματίσει τη Παρθένο νέα έτσι ώστε να δημιουργεί την παραίσθηση στον θεατή ότι κρατάει το βρέφος της στη θέση του νεκρού Ιησού. Γιατί έτσι και αλλιώς για μια μάνα πάντα το παιδί της, όσο χρονών και να είναι, θα είναι για πάντα το βρέφος της.
Πλέον έχουν ανοίξει για το κοινό και τους τάφους των Πάπων. Κατεβαίνεις κάτω από το επίπεδο της εκκλησίας εκεί που είναι θαμένοι όλοι οι Πάπες αλλά και ο ίδιος ο Άγιος Πέτρος. Βγαίνοντας έξω από την εκκλησία πέσαμε πάνω στην Ελβετική φρουρά - αρλεκίνοι!!
Τη στολή τους την είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Μιχαήλ Άγγελος.. Μάλλον δε θα τους συμπαθούσε και πολύ!!
Πάνω στη πλατεία του Αγίου Πέτρου υπάρχουν δύο μπρούτζινοι κύκλοι. "Τα κέντρα της κυανοστοιχείας" όπως ονομάζονται. Εάν λοιπόν πατήσεις πάνω σε αυτά τότε βλέπεις το θαύμα της συμμετρίας και προσκυνάς τον Μπερνίνι. Οι τρεις σειρές από κίονες φαίνονται ως μία.
Ο Θ είχε αρχίσει ήδη να γκρινιάζει ότι τον πονάνε τα πόδια του και φύγαμε. Η ιδέα μου για να γυρίσουμε με τα πόδια στο ξενοδοχείο έπεσε στο κενό! Ευτυχώς η ιδέα μου για να πάμε για φαγητό του άρεσε!! Πίτσα μαργαριτά για εμένα και μια σπαγγέτι φούντζι για τον νεαρό απέναντι. Μιαμ μιαμ!! Ε και μετά τι άλλο.. Παγωτό!! Ε δεν είναι να απορεί κανείς που μετά από τόσο περπάτημα εγώ γύρισα πίσω 1,5 κιλό πιο πάνω!
Επόμενη στάση Φλωρεντία!
To be continued...